Друштво

Средњошколци перформансом
оживјели догађаје из 1939. године

Перформансом којим су оживјели трагични исход мирног протеста прашких судената и средњошколаца 1939. године, те рецитацијама и наступом школског хора, ученици Стручне и техничке школе обиљежили су 17. новембар, Међународни дан средњошколаца.

Овај дан установљен је у сјећање на прашке студенте и средњошколве који су 1939. године стријељани послије мирног протеста против нацистичке окупације њихове земље.

Манифестацијом у Спортском центру ученици и професори Стручне и техничке школе затворили су  „Пројекта седмица“, која је од 13. новембра донио мношто активности којим су у први план истакнути ангажовање и таленти ђака.

– Сваке године Међународни дан средњошколаца обиљежавамо неком драмског изведбом чија је тема у уској вези са уобичајеним понашањем средњошколаца, а ове године активи српског и страних језика су заједно припремили ову изведбу. У сарадњи са другим установама и удружењима прибавили смо реквизите како би перформанс био што више вјеродостојан. Ово је била добра прилика да ученици покажу своје таленте, а уједно да уче о историји – рекла је директорица школе Бранка Јовић додавши да Стручна и техничка школа посебну пажњу посвећује обиљежавању значајних датума.

Дио перформанса био је ученик четвртог разреда кулинарских техничара Данијел Дакић.

– Идеја је потекла од наших професора и мислим да је добро што су нам омогућили да покажемо тај дио историје отјелотовивши стварни догађај – рекао је Дакић, уз којег је био и ученик четвртог разреда занимање техничар за ЦНЦ технологија Недељко Сибинчић.

– Нашао сам се у улози војника нацисте, и осјећај је био заиста грозан, ако знамо какве су страхоте чинили у стварности – рекао је Сибинчић.

Ученици су изразили захвалност Народној библиотеци „Бранко Радичевић“, касарни „Здравко Челар“, Територијалној ватрогасно – спасилачкој јединици и „аирсофт“ клубу „Витезови“ који су им позајмили реквизите за перформанс.

Осим завршног перформанса, ученици ове школе јуче и данас реализовали и преостале активности у оквиру „Пројекта седмица“.

Related posts

МАТУРАНТИ БЛИСТАЛИ УПРКОС КИШИ

admin

Учење и труд
увијек се исплате

Derventski List

Поред пута прикупљено
200 врећа смећа

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: