Друштво

Средњошколци перформансом
оживјели догађаје из 1939. године

Перформансом којим су оживјели трагични исход мирног протеста прашких судената и средњошколаца 1939. године, те рецитацијама и наступом школског хора, ученици Стручне и техничке школе обиљежили су 17. новембар, Међународни дан средњошколаца.

Овај дан установљен је у сјећање на прашке студенте и средњошколве који су 1939. године стријељани послије мирног протеста против нацистичке окупације њихове земље.

Манифестацијом у Спортском центру ученици и професори Стручне и техничке школе затворили су  „Пројекта седмица“, која је од 13. новембра донио мношто активности којим су у први план истакнути ангажовање и таленти ђака.

– Сваке године Међународни дан средњошколаца обиљежавамо неком драмског изведбом чија је тема у уској вези са уобичајеним понашањем средњошколаца, а ове године активи српског и страних језика су заједно припремили ову изведбу. У сарадњи са другим установама и удружењима прибавили смо реквизите како би перформанс био што више вјеродостојан. Ово је била добра прилика да ученици покажу своје таленте, а уједно да уче о историји – рекла је директорица школе Бранка Јовић додавши да Стручна и техничка школа посебну пажњу посвећује обиљежавању значајних датума.

Дио перформанса био је ученик четвртог разреда кулинарских техничара Данијел Дакић.

– Идеја је потекла од наших професора и мислим да је добро што су нам омогућили да покажемо тај дио историје отјелотовивши стварни догађај – рекао је Дакић, уз којег је био и ученик четвртог разреда занимање техничар за ЦНЦ технологија Недељко Сибинчић.

– Нашао сам се у улози војника нацисте, и осјећај је био заиста грозан, ако знамо какве су страхоте чинили у стварности – рекао је Сибинчић.

Ученици су изразили захвалност Народној библиотеци „Бранко Радичевић“, касарни „Здравко Челар“, Територијалној ватрогасно – спасилачкој јединици и „аирсофт“ клубу „Витезови“ који су им позајмили реквизите за перформанс.

Осим завршног перформанса, ученици ове школе јуче и данас реализовали и преостале активности у оквиру „Пројекта седмица“.

Related posts

Поред пута прикупљено
200 врећа смећа

Derventski List

ПОДСТРЕК ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ТЕЖАК 331.400 КМ

admin

КУПУС ЈЕФТИНИЈИ НЕГО ЛАНИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još