Новости

Срећан Бадњи дан!

Данас је Бадњи дан – дан строгог поста, али и дан породичне радости када се православци припремају за најрадоснији хришћански празник Божић.

Данас се сјече бадњак, уноси у кућу, а вечерас, уз трпезу, окупља се породица. С обзиром на предстојећи Божић, Бадњи дан носи у себи посебну радост, која се осликава у молитвама, али и у обичајима српског народа.
Према древној традицији, уочи Бадњег дана се бди, не спава се – па отуд и назив у српском језику: бадњи, настало од бдјети, што значи дан бдијења.

Јутрос рано, домаћини куће сијеку бадњак. У цркви се служе царски часови, али и литургија Светог Василија Великог. У свим православним домовима осјети се посебна празнична радост.

У ранијим временима бадњак се уносио у кућу, а потом налагао на огњишту, а данас најчешће налажу, односно пале испред храмова. Након налагања бадњака, обављају се припреме за најважнији дио дана – Бадње вече, када се око трпезе, у празничној радости, окупља православна породица.

Према хришћанској традицији, обичај сјечења бадњака се везује за то што су витлејемски пастири, на знак Звијезде да се родио Христос Спаситељ, насјекли грања и понијели га у пећину да наложе ватру те огрију Христа и његову мајку. Бадњак, дакле, представља оно дрво које је Јосиф заложио у хладној пећини, када се Христос родио.

Related posts

ЕВО КАКО СЕ ТРЕБА ПОНАШАТИ У СЛУЧАЈУ ПОПЛАВА

admin

Опречни ставови о раду недјељом

admin

НЕМА НОВИХ ОБОЉЕЛИХ У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još