Друштво

Стиховима одали почаст колегама по перу

Дан сјећања на Милована Бјелошевића Белог, који је погинуо на данашњи дан прије 30 година, али и на још око 30 преминулих пјесника и књижевника, окупио је данас пјеснике који су поезијом одали почаст колегама по перу.

Двадесетак чланова „Вихора“, али и пјесника из Вукосавља, Добоја и Станара, читало је стихове потекле управо из пера Белог, Савка Пећића и других.

Предсједник „Вихора“ Ненад Симић истакао је да је организовање оваквог вида изражавања поште преминулим колегама најмање што могу да ураде чима у част.

– „Вихор“ је и ранијих година приређивао вече поезије и на тај начин изражавао поштовање и захвалност за стваралаштво и допринос Белог, па су тако и пјесници, чланови „Вихора“ били најбројнији када је ријеч о читању поезије. Осим стваралаштва које оживљава, овај дан и час сјећања нас подсјећа на велику вриједност коју уживамо, а то је слобода – рекао је Симић.

Своју поезију је прочитао и пјесник Марко Ружичић из Вукосавља истакавши значај оваквог окупљања.

– Читао сам своју пјесму под називом „Шта срце сније“ која није ником конкретно посвећена, него свако може да се пронађе и да је осјети. Иако са „Вихором“ и његовим члановима сарађјујем готово деценију, данас сам по први пут присуствовао Дану сјећања и могу да кажем да је један ово један јако лијепо догађај, са трагичним поводом, али и са циљем да буде постигнут незаборав. Кажу да човјек умире два пута, први пут када напусти тијело, а други пут када буде заборављен. Мислим да овај догађај не допушта да се то деси и то је нешто што треба да буде обавеза свих нас – казао је Кнежевић.

Чланови „Вихора“ данас су се дотакли и иницијативе да се сјећање на Белог изрази и кроз постављање његове бисте.

Претходно су „вихораши“ одали пошту Белом полагањем вијенца и паљењем свијећа на гробљу у Календеровцима, а пошту су изразили и Савку Пећићу обишавши његову вјечну кућу на гробљу у Поточанима.

Related posts

Рана интервенција од пресудног значаја

admin

Ђачка креативност краси
празничну позорницу

Derventski List

Пријаве пројеката
младих до 13. марта

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još