Култура

„Сужањ“ сага о једној
породици у једном поднебљу

Лидија Жарић представила је вечерас у Дервенти свој роман првјенац од називом „Сужањ“ који је настао на темељу истините животне приче Бојане Мартић и њене породице, а који обухвата вихор Другог свјетског рата у мјесту Кожухе на Требави.

-Роман обухвата један врло широк период од двадесетих година 20. вијека, па до прве деценије 21. вијека и то из више разлога, а првенствено јер прати комплетан живот моје јунакиње која је била стварна, реална особа и која је живјела дуже од 80 година. Такодје сам жељела да се одужим свом крају гдје су моји коријени и гдје је моје сидро. Жељела сам да цијелу ту причу моје главне јунакиње да убацим у тај цијели историјски контекст и да се дотакнем свих детаља који су карактеристични и поприлично неоткривени – казала је ауторка додавши да је књига литерарно обрађена, али да нема ничег измишљеног.

-Писала сам о људима које познајем, пратила живот јунакиње која је моја тетка заправо, и наравно има фикције, јер не могу знати све до детаља, али сам се трудила да испоштујем историју, а да опет одржим њену причу. У роману сам промијенила име своје јунакиње, али и других ликова јер још увијек има живих јунака моје књиге – рекла је Жарићева.

Ова књига свјетло дана је угледала 2019. године, а након тога је доживјела промоцију у Добоју, те у другим градовима Српске, а представљена је и на београдском Сајму књиге и Арт фестивалу у Новом Саду.

Како је истакла ауторка, још увијек ради на збирци прича која сажима и период када је радила као ратни репортер за вријеме рата деведесетих година, те да бруси још неколико радова. Промоцији је присуствовао и одборник Давор Симић.

Related posts

Представа „Камен мудрости“ у четвртак

admin

ПРЕПОРУКА: ЕНГЛЕСКИ ПАЦИЈЕНТ

admin

УГЉЕВИЧКИ ХАРМОНИКАШИ ОДУШЕВИЛИ ДЕРВЕНЋАНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još