Култура

„Сужањ“ сага о једној
породици у једном поднебљу

Лидија Жарић представила је вечерас у Дервенти свој роман првјенац од називом „Сужањ“ који је настао на темељу истините животне приче Бојане Мартић и њене породице, а који обухвата вихор Другог свјетског рата у мјесту Кожухе на Требави.

-Роман обухвата један врло широк период од двадесетих година 20. вијека, па до прве деценије 21. вијека и то из више разлога, а првенствено јер прати комплетан живот моје јунакиње која је била стварна, реална особа и која је живјела дуже од 80 година. Такодје сам жељела да се одужим свом крају гдје су моји коријени и гдје је моје сидро. Жељела сам да цијелу ту причу моје главне јунакиње да убацим у тај цијели историјски контекст и да се дотакнем свих детаља који су карактеристични и поприлично неоткривени – казала је ауторка додавши да је књига литерарно обрађена, али да нема ничег измишљеног.

-Писала сам о људима које познајем, пратила живот јунакиње која је моја тетка заправо, и наравно има фикције, јер не могу знати све до детаља, али сам се трудила да испоштујем историју, а да опет одржим њену причу. У роману сам промијенила име своје јунакиње, али и других ликова јер још увијек има живих јунака моје књиге – рекла је Жарићева.

Ова књига свјетло дана је угледала 2019. године, а након тога је доживјела промоцију у Добоју, те у другим градовима Српске, а представљена је и на београдском Сајму књиге и Арт фестивалу у Новом Саду.

Како је истакла ауторка, још увијек ради на збирци прича која сажима и период када је радила као ратни репортер за вријеме рата деведесетих година, те да бруси још неколико радова. Промоцији је присуствовао и одборник Давор Симић.

Related posts

Љубавни заплети до суза насмијали публику

admin

„Флутете“ сервирале музичке посластице

admin

„Вила са Чакора“ запис
проткан дјелићима душе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još