Друштво

Сусрет послије пет
деценија прожет емоцијама

Генерација матураната која је школовање завршила 1974. године у Основној школи „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи окупила се протекле суботе и оживјела успомене из ђачких клупа од прије 50 година.

На окупљање се одазвало 50 ђака и седам наставника, а сусрет послије пет деценија за многе од бивших школских другара био је веома емотиван. Да се ради о генерацији коју је одликовало јединство и другарство довољно говори чињеница да су неки од бивших ученика на прославу годишњице матуре стигли чак из САД-а.

Некадашњи ученик ове генерације Бранко Петрић с најљепшим упоменама сјећа се школских дана.

– Сјећам се да је 1970. године, када смо кренули у пети разред, било 150 ученика у три одјељења, али је до осмог разреда стигла половина, тек око 70 ђака у два одјељења – присјетио се Петрић не кријући радост што су се окупљању генерације одазвали и они који живе у удаљеним дијеловима свијета.

– Специјално из САД-а на овај сусрет стигао је Недељко Лукић звани Зец. Евоцирали смо успомене, провели веома лијеп дан у дружењу, а одазвало се и седам наставника. Уз све трошкове организације дружења успјели смо да сакупимо пристојан износ новца који ћемо донирати нашој школи – казао је Петрић додајући да у плану имају окупљање послије сваких пет година.

Школских дана присјетио се и Милован Поповић, који је до школе сваки дан у једном правцу пјешачио шест  километара.

– Дргачији су тада били услови у школи. Фискултура се обављала напољу, а дио наставе уз лампу. Када је у школу стигао мали телевизор онда смо се сакупљали и гледали утакмице. Слушали смо, били добри у фудбалу и рукомету, а мушка и женска екипа је била првак у одбојци – успомене су које из школских дана носи Поповић посебно се сјећајући наставника од којих се, како је додао, доста тога могло научити.

Недељко Лукић, чија је адреса становања у САД-у, додао је раније није могао да дође на окупљања ђака, али да се ове године потрудио и у томе успио-

– Осјећај је био неописив и све је било веома емотивно – додао је Лукић.

Наставници

Прилику да се друже са бившим  ученицима радо су искористили наставници Сеад Прцић, Енес Хасичевић, Милан Гаврић, Ранко Вукајловић и Недељко Марић.

Related posts

Центар Осиње добија љепши изглед

Derventski List

Дијелови града
сутра без струје

Derventski List

Више улица данас без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još