Друштво

Традицију огрнули плаштом музике и игре

Велика сала дервентског Центра за културу вечерас је угостила многобројну публику која је свједочила разиграном и шареном приказу традиције и обичаја у оквиру Васкршњег концерта „Посавино, у срцу те носим, тебе волим, тобом се поносим“, а у режији Културног умјетничког друштва младих „Босиљак“.

Поклон концерт поводом Васкрса пред суграђанима изнијело је око 170 чланова овог друштва у оквиру три дјечија ансамбла, три ансамбла КУДМ-а „Босиљак“, те рекреативне групе.

Дугогодишња чланица КУДМ-а „Босиљак“ Вања Асентић казала је да ово друштво традиционални концерт поводом Васкрса организује више од 20 година представљајући обичаје које баштине и његују.

– Публика је на вечерашњем концерту могла да види обичаје из нашег краја, које чувамо од заборава и радо преносимо са кољена на кољено. Пандемија је наравно утицала и на нас, па смо имали паузу од наступа, али и поред тога смо вјежбали – рекла је Асентићева додавши да друштво у наредном периоду очекују концерти и у другим градовима.

– Крајем мјесеца наши ансамбли требало би да наступе у Приједору, а послије тога планиран је наступ у Народном позоришту у Бањалуци, те у Тузли гдје ће КУДМ „Босиљак“ имати част да се представи пред патријархом српским Порфиријем – казала је Асентићева.

Чланица КУДМ-а „Босиљак“ Драгана Плавшић казала је да су се на вечерашњем концерту представили и чланови друштва који су заиграли у рекреативној групи.

– Ријеч је о члановима који су у ранијим годинама били активни чланови друштва и од којих је потекла иницијатива за формирање те групе. Тај наш први сусрет, проба, био је тако необичан и пун радости и узбуђења јер је био сусрет више генерација. Поново смо уз звукове музике заиграли као једно, што значи да никад нисмо заборавили игру и музику и да то увијек носимо у себи – рекла је Плавшићева.

Концерту је, поред бројних суградјана, рисуствовао и предсједник Скупштине града Дервента Бојан Радановић.

 

Related posts

Припремни програм завршило 15 предшколаца у Календеровцима

admin

Завршен и трећи циклус обуке кандидата

admin

Младост и љепота
матураната украсила град

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još