Друштво

Тржиште и даље вапи за машинском струком

Стручна и техничка школа, пратећи потребе тржишта рада и жеље ђака, и ове године је у своју понуду занимања уврстила најатрактивнију струку машинства и обраде метала у оквиру које се ђаци могу опредијелити за област ЦНЦ технологија или комбиновано одјељење обрађивач метала резањем и бравар – заваривач.

Свршени основци могу да се опредијеле за четворогодишње занимање ЦНЦ техничара, гдје је планиран упис 24 ђака или трогодишње занимање обрађивач метала резањем или бравар – заваривач гдје је предвиђен упис по 12 ђака у комбинованом одјељењу.

Из Стручне и техничке школе објашњавају да ће сви ученици који се опредијеле за занимање ЦНЦ техничара на располагању имати широку лепезу теоријског и практичног знања из области рачунарских технологија и машинства, а ови кадрови и даље су међу најтраженијим на нашем тржишту.

– Поред савремених предмета базираних на рачунарској технологији, ученици стичу знања и из класичног машинства у оквиру предмета као што су техничко цртање, механика, машински материјал и машински елементи. Између осталог, у оквиру четворогодишњег образовања ученици изучавају техничке материјале, технику цртања, рачунарско пројектовање, програмирање ЦНЦ машина, израду дијелова за ЦНЦ, моделирање дијелова и технолошке процесе у адекватно опремљеним кабинетима наше школе, а све то под надзором стручног кадра – објаснила је директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић додавши да потражња на тржишту рада и даље влада за обрађивачима метала, те браварима и заваривачима.

– Ученици који се опредијеле за занимање обрађивач метала резањем поред правилне употребе алата за резање и контролу квалитета, имају прилику да комуницирају са сарадницима, поручиоцима и странкама поштујући принципе пословне културе, као и да се упознају са одредбама и начелима стандарда квалитета и адекватног коришћења материјала при машинској обради метала резањем – казала је Јовићева.

С друге стране, занимање бравар и заваривач подразумијева стицање знања потребних за израду и спајање дијелова металних конструкција механичком обрадом, али и за контролу квалитета браварских радова према прописима и нормативима.

Стручна и техничка школа ове године уписује укупно 120 ученика у по једном одјељењу техничара ЦНЦ технологија, агротехничара и кувара, те комбинованом одјељењу обрађивач метала резањем и бравар – заваривач, као и једном комбинованом одјељењу трговачки и царински техничар.

Дервентски лист,  као и претходних година, представиће свако занимање које ће ђаци моћи да упишу ове године у Стручној и техничкој школи, и то у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net.

Стручна и техничка школа

 

ЗАНИМАЊЕ              СТЕПЕН           БРОЈ ОДЈЕЉЕЊА   БРОЈ УЧЕНИКА

Техничар ЦНЦ                    IV                                    1                          24

технологија

Обрађивач метала               III                                   ½                           12

резањем

Бравар – заваривач               III                                   ½                           12

Агротехничар                     IV                                   1                            24

Трговачки техничар           IV                                    ½                           12

Царински техничар            IV                                    ½                           12

Кувар                                   III                                    1                              24

 

 

 

Related posts

ОДГОВОРНОШЋУ ПРОТИВ ПОЖАРА

admin

Припремни програм за
будуће првачиће од 1. марта

Derventski List

ЦЕНТАР ГРАДА ОД 1. ЈУЛА ПОНОВО ШЕТАЛИШТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još