ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ТРЖИШТУ РАДА НЕДОСТАЈЕ БРАВАРА – ЗАВАРИВАЧА, ПЕКАРА, МЕСАРА

Бравар-заваривач, пекар, месар, технички моделар обуће, расадничар, само су нека од дефицитарних занимања за које се ове школске године одлучило готово 600 ученика средње школе у Републици Српској.

Од поменутих занимања, бравар-заваривач је дифицитарно у чак 20 локалних заједница у Српској.

Дефицитарна занимања изабрало је готово 600 ученика првих разреда средњих школа за које је Влада Српске обезбиједила мјесечне стипендије од 100 КМ, те трошкове превоза.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да ове стимулативне мјере представљају опредјељење Владе Српске да заједно са привредном заједницом креира усмјерене уписне политике.

– Овом мјером смо утицали на повећање уписа ученика у дефицитарна занимања, а што је резултат усаглашавања уписне политике са потребама привреде и тржишта рада – нагласила је Тривићева.

Она је навела да се за дефицитарна занимања одлучио 591 ученик у 32 средње школе у 27 јединица локалне самоуправе.

Тривићева је објаснила да је Министарство просвјете и културе припремило уписне политике у средње школе у сарадњи са локалним заједницама и привредом, како би биле прилагођене потребама тржишта рада.

– Наш циљ је да ученицима, који не желе наставити школовање, осигурамо запослење, а онима који планирају да наставе образовање да осигурамо добре компетенције за наставак школовања – нагласила је Тривићева.

Занимање бравар-заваривач дефицитарно је у Бањалуци, Челинцу, Приједору, Котор Варошу, Модричи, Козарској Дубици, Добоју, Петрову, Броду, Дервенти, Шамцу, Бијељини, Лопарама, Зворнику, Шековићима, Милићима, Братунцу, Рудом, Гацку, Невесињу и Билећи.

Занимање електричар-електроинсталатер дефицитарно је у Мркоњић Граду, Новом Граду, Добоју и Требињу, а занимање ауто-електричар у Добоју.

Занимања алатничар и пекар дефицитарна су у Приједору, руковалац грађевинских и претоварних машина у Теслићу и Требињу, кувар у Теслићу, док је занимање модни обућар потребно тржишту рада у Дервенти.

Механичар грејне и расхладне технике дефицитарно је занимање у Вукосављу и Требињу, модни кројач и модни галантериста на Палама, расадничар у Фочи, прехрамбени прерађивач у Сребреници, а обрађивач метала резањем у Братунцу и Дервенти.

http://www.rtrs.tv

 

Related posts

За највиша признања града пристигла три приједлога

admin

Спортске активности
окупиле 400 дјеце

Derventski List

СТУБИЋИМА СТАЈУ У КРАЈ НЕСАВЈЕСНИМ ВОЗАЧИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još