Друштво

Ученици упознати са поступцима
у случају нестанка дјетета

Ученици четвртог разреда Основне школе „19. април“ имали су прилику данас да од припадника Полицијске станице Дервента науче више о поступцима у случају нестанка дјеце.

Ријеч је о активности која је дио кампање „Провјерите – Размислите – Пријавите“ Министарства унутрашњих послова РС, поводом 25. маја Међународног дана нестале дјеце. Циљ кампање је подизања нивоа ефикасности рада министарства у сегменту потраге за несталим лицима, посебно потраге за дјецом, а посебно у сегменту прововременог анимирања јавност у потрази за несталом дјецом.

– Министарство унутрашњих послова РС приступило је припремама за увођење система за хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица, те је формирана и радна група која ће заједно са осталим институцијама и организацијама у Републици Српској радити на увођењу овог система на подручју Српске. Министарство је у септембру 2018. године потписало Меморандум о разумијевању са међународном организацијом „АМБЕР Алерт Европа“ и у претходним годинама предузимало је низ активности на успостављању што бољег механизма за дјеловање у случају нестанка дјеце – казао је командир Полицијске станице Дервента Славиша Павловић.

Током маја организоване су и превентивне кампање за дјецу и одрасле за случајеве нестанка дјетета, а промотивни спотови који су урађени у сарадњи са „AmbertAlert“ могу се преузети и на Јутјуб каналу МУП-а РС.

– Кроз предавања у основним школама желимо указати на процедуре које су битне у случају да дијете нестане и да едукујемо ученике, наставнике и родитеље шта и када треба да ураде у том случају – додао је Павловић истакавши да на подручју које покрива Полицијска станица Дервента од 2019. године до маја 2024. године није евидентирана ниједна пријава нестанка малољетних лица.

Он је појаснио који су најаважнији поступци у случају нестанка дјетета.

– По самом запримању пријаве о несталом лицу, полицијски службеници настоје да добију што више информација које се односе на личност, карактеристике и склоности несталог лица, a које би допринијеле што бржем проналаску. По примању пријаве, полицијски службеници одмах крећу у потрагу, односно објава за несталом се одмах расписује, с тим да приоритет имају дјеца и душевно обољела лица, а активна потрага престаје након проналаска. Такође, фотографија несталог лица просљеђује се полицијским службеницима из других линија рада, како би били упознати о нестанку лица. Од великог значаја je временски период који je протекао од момента нестанка лица, зато је приликом нестанка дјетета битно да то буде што прије пријављено – објаснио је Павловић.

Из ОШ „19. април“ истакли су да је овај вид едукација веома важан како за ученике, тако и за родитеље.

– Предавању су присуствовала три одјељења ученика четвртог разреда, а за њих, као и за млађу и старију дјецу, важно је да буду упознати у случају да примијете да су њихов друг или другарица нестали. Такође, цијенимо да би било веома корисно да и родитељи приступе оваквим предавањима – казали су из школе.

Ант:

Информације

Из Полицијске станице Дервента истакли су да грађани све корисне, провјерене и тачне информације о несталим лицима треба одмах да пријаве најближој полицијској станици или да позову број телефона „122“ и дежурном полицијском службенику саопште информације које имају.

Related posts

ВИШЕ НАСЕЉА ДАНАС БЕЗ СТРУЈЕ

admin

„НАПРЕТКОВ“ ДОМ У ДУХУ НАЈРАДОСНИЈЕГ ПРАЗНИКА

admin

УТВРЂЕН РЕД ВОЖЊЕ ЗА ЂАКЕ ПУТНИКЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još