Друштво

У бању иде више чланова борачке популације него раније

На бањску рехабилитацију у оквиру програма Министарства рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске ове године отићи ће 22 члана борачке популације из Дервенте, а могућност да бораве у бањи о трошку града по први пут имаће још 15 чланова ових категорије, али и жртве ратне тортуре.

Право на бањску рехабилитацију наведеним категоријама утврђено је законом из 2011. године, а ове године број одобрених корисника је већи него претходних година.

Шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић истакао је да је на јавни позив Министарства рада и борачко – инвалидске заштите пристигло 35 пријава.

– Од пристиглих 35 пријава имамо пет из категорије ратних војних инвалида од којих су четири одобрена и 24 пријаве чланова породица погинулих бораца, од којих је 18 прихваћено. Један од услова је да лице није користило бањску рехабилитацију у посљедње три године – рекао је Микеревић.

Пристигле захтјеве комисија је бодовала и у току је утврђивање ранг – листе коју треба да потврди министарство.

Осим у оквиру програма који води министарство, боравак у бањи за ове категорије становника омогућила је и Градска управа. За бањску рехабилитацију у овогодишњем буџету града намијењено је 15.000 марака.

Према Микеревићевим ријечима у току је позив за избор бање, након чега ће услиједити расписивање јавног позива за избор корисника.

– Први пут ове године имамо у буџету 15.000 марака за бањску рехабилитацију што ће покрити трошкове за боравак у бањи за око 15 корисника. Новина је и то што смо дефинисали да осим породица погинулих бораца и ратних војних инвалида право на бањску рехабилитацију имају и жртве ратне тортуре. Ми смо први у Републици Српској који смо обухватили и ову категорију – казао је Микеревић додавши да Градска управа за кориснике бањске рехабилитације сваке године обезбиједи и дио средстава којим могу покрити путне трошкове.

Бањско и климатско лијечење је једно од права војних инвалида и чланова породица погинулих бораца које је утврђено Законом о правима борачких категорија, истакао је предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

– У ситуацији када је Министарство рада и борачко – инвалидске заштите Дервенти распоређивало мањи број корисника рехабилитације у односу на интерес ових категорија, Градска борачка организација је предложила да и у градском буџету буду предвиђена средства за ове намјене. Иницијатива је прихваћена и ове године први пут имаћемо прилику да један број корисника права из области борачко – инвалидске заштите упутимо на бањску рехабилитацију о трошку локалне заједнице. Драго нам је да је процес покренут и очекујемо да корисници то право искористе током љета и јесени – рекао је Вујичић.

Бањска рехабилитација траје десет дана, најкасније до краја септембра, а корисници у оквиру боравка имају комплетну здравствену његу прилагођену њиховом здравственом стању и потребама.

Локације

Станиша Микеревић додаје да процедура избора бање у којој ће боравити корисници још увијек траје, али да се овакви програми обично проводе у бањама у Кулашима и Теслићу.

Related posts

Уз Бојанића гробље стајаће
вишенамјенски објекат

Derventski List

АКЦИЈА УКЛАЊАЊА ОТПАДА УЗ ПУТ ПРЕМА ПОЈЕЗНИ СУТРА

admin

Изложен „Бабин храст“
стар 300 година

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još