ИЗДВОЈЕНОНовости

У Појезни обиљежен Дан борца

Дервентски СУБНОР, у сарадњи са Савјетом Мјесне заједнице Појезна, испред спомен – обиљежја подигнутог у част борцима погинулим томом Другог свјетског рата и жртвама усташког терора, обиљежили су 4. јул, Дан борца, односно дан када је народ овог краја одлучио да се окупи у борби против фашизма.
Том приликом поручено је да је храброс тих људи утолико већа, јер су се одлучили на борбу против наизглед непобједивог противника.
Предсједним дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да је 4. јул најзначајнији датум у историји овог краја, те да је Појезна у бившој држави управо по томе препозната, што су из овог мјеста кренула прва окупљања.
– Управо због тога, овај крај је и назван слободарским – казао је Прерадовић додавши да оваква окупљања и обиљежавања значајних датума служе као путоказ будућим нараштајима да се дешавања из прошлости никада не понове.
Присутним се обратио и градоначелник Милорад Симић казавши да људи који су пали за слободу свог народа заслужују наше сјећање.
– Та дешавања из Народноослободилачког рата и жртве фашизма, иако су се десиле давно, не смију бити заборављени – казао је Симић додавши да на овај начин исказујемо осјећање да нам је стало до наших предака, те подсјетио да је споменик у Појезно обновљен недавно, по други пут.
Вијенац у част погинулих бораца у Другом свјетском рату и жртава усташког терора положио је потомак учесника НОР-а Вито Бојковац казавши да је због тада извојеване побједе народ на овим просторима добио слободу, као највишу демократску вриједност човјека.
– Остварена је једнакост и равноправност свих грађана без обзира на вјеру и нацију што је и највећа тековина која је настала у НОР-у – додао је Бојковац.
Вијенце су положили и представници дервентског СУБНОР-а, градоначелник Милорад Симић, представници СНСД-а, Социјалистичке партије, те делегација Фудбалског клуба „4. јул“ из Појезне.

Related posts

ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОЛИЦИЈЕ РС

admin

Прикупљено 155 доза крви

admin

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ПОЛИЦИЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još