ИЗДВОЈЕНОНовости

У тешким условима задржали смо стабилност

У условима пандемије и отежаног функционисања привреде, задржали смо, па и повећали, ниво привредне активности. Сматрам да је изузетно важно то што смо, и у условима наметнутих проблема у функционисању, успјели да одржимо финансијску стабилност, односно успјели смо да сачувамо буџет од различитих насртаја и популистичких планова. Важно је и то да су, у условима неповољног политичког амбијента, наше јавне установе и предузећа успјели да се сачувају, иако је и на њих било насртаја.

Казао је то у интервјуу Дервентском листу градоначелник Милорад Симић резимирајући годину на измаку, те дајући увид у планове за наступајућу, 2022. годину.

– Не могу да се отмем утиску да је ова година била изузетно тешка и мучна. Могло би да се каже да су ову годину „појели скакавци“, у смислу квалитета политичких одлука које су доношене, као и резултата тих одлука. Такође, надам се да оно што нам се у политици догађало ове године није оставило превелики траг у односима међу људима, иако ће фактура за то што се радило стићи касније – рекао је Симић додајући да слиједе послови на неколико изузетно важних пројеката међу којима је осињски водовод, рекострукција објекта Основне школе „Никола Тесла“ и други.

Година је на измаку и своде се рачуни, подвлаче црте испод планова и резимира постигнуто. Какав је утисак не Вас оставила 2021. година?

– Прије свега морамо да прихватимо да смо, због пандемије, радили и функционисали у отежаним условима. Друго је то што смо се ми прилагодили и налазимо начин да живимо с тим проблемом. Други утисак је, наравно, политичке природе, и сматрам да сви ми који смо се на изборима понудили да радимо оно за шта смо се кандидовали, морамо да будемо спремни на различите врсте изазова и тражење начина да превазиђемо проблеме и прескочимо препреке. У том смислу,  не могу да се отмем утиску да је ова година била изузетно тешка и мучна. Могло би да се каже да су ову годину „појели скакавци“, у смислу квалитета политичких одлука које су доношене, као и резултата тих одлука.

Шта је то што бисте истакли као најважнија постигнућа за Дервенту у протеклих 12 мјесеци?

– Ова година је била прва коју смо дочекали са статусом града, што је својеврсно признање за све нас који смо радили на напретку и развоју. И у условима пандемије и отежаног функционисања привреде, задржали смо, па и повећали, ниво привредне активности. Сматрам да је изузетно важно то што смо, и у условима наметнутих проблема у функционисању, успјели да одржимо финансијску стабилност, односно то што смо успјели да сачувамо буџет од различитих насртаја и популистичких планова. Важно је и то да су, у условима неповољног политичког амбијента, наше јавне установе и предузећа успјели да се сачувају, иако је и на њих било насртаја. Такође, надам се да оно што нам се у политици догађало ове године није оставило превелики траг у односима међу људима, иако ће фактура за то што се радило стићи касније.

Град је, у законским роковима, добио буџет за 2022. годину, а који наставља тенденцију раста. Може ли се рећи да је градска каса и за идућу годину развојна и који су то најважнији сегменти овог документа?

– Буџет је документ који трасира наш рад током сљедеће године и неизмјерно је важно да смо га усвојили на вријеме, односно у складу са законом. Задржали смо све досадашње позитивне праксе које смо имали претходних година, а то значи да ће подршку локалне управе имати пољопривредници, студенти и ђаци, затим спортисти, разна удружења грађана и тако даље. Наравно, средства за функционисање обезбеђена су за све јавне установе и предузећа чији оснивач је град Дервента, а дио средстава предвиђен је, као и до сада, за капитално инвестирање. Оно што је важно, кад говоримо о буџету, јесте чињеница да овај документ не можемо да посматрамо изоловано, него уз њега треба посматрати и друге документе који дефинишу начин трошења средстава.

Који планови и пројекти заслужују да буду поменути, а који ће бити покренути или реализовани у 2022. години?

– Од раније је познато да је осињски водовод нешто што ће, у смислу инфраструктуре, обиљежити идућу годину. Такође, познато је да је Влада донијела одлуку да нам додијели 800.000 марака за изградњу локалних путева, а одлука о капиталном инвестирању тек треба да буде донесена. Пред нама је и реконструкција објекта Основне школе „Никола Тесла“ и тако даље.

Политичка ситуација у граду је током већег дијела 2021. године била једна од главних тема. На посљедњем засједању Скупштине града објелодањена је нова скупштинска већина окупљена око СНСД-а. Које је Ваше виђење о овој теми?

– Морам подсјетити да сам ја, у току припрема за излазак на изборе, споразум о подршци потписао са 12 политичких организација, које су заједно са СНСД-ом на изборима добиле 20 мандата у Скупштини, док су странке које су подржавале мог противкандидата освојиле девет мандата. Много пута сам упитао и себе и друге какав интерес је преовладао, јер нема ни љубави ни мржње, да се направи тијесна већина против мене. У политичкој пракси тијесне већине се, у правилу, праве на страни појединца који је изабран на директним изборима, а кохабитације су јасне, чврсте и широке коалиције засноване на јасним и транспарентним платформама и принципима. Добра ствар је да је та лоша пракса прекинута и да можемо да рачунамо на подршку већине у скупштини.

Ребалансом буџета за ову годину „откочен“ је пројекат осињског водовода. Шта је то што слиједи када се ради о овом пројекту?

– Ситуација око овог пројекта је очит примјер изгубљеног времена само због нечије сујете и нереалних амбиција. Само због тога што је неко хтио да се „њега пита“ изгубили смо грађевинску сезону. Срећом, дошло је до промјене у Скупштини града и млад човјек је препознао потребу становништва тог дијела Дервенте и подржао изградњу водовода. Дијелим срећу и задовољство око хиљаду домаћинстава из тог подручја чињеницом да је почела, односно настављена, реализација тог пројекта. Прије неколико дана расписан је јавни позив, односно тендер, за избор извођача радова и очекујемо да током зиме завршимо све административне процедуре и да одмах на почеку грађевинске сезоне почне изградња главног транспортног цјевовода. Такође, издвојили смо и средства за израду главног пројеката секундарне мреже која се састоји од 22 огранка.

Можете ли са нашим читаоцима подијелити информације којим располажете у вези са објектом Основне школе „Никола Тесла“?

– Када су дјеца у питању сви морамо да будемо врло обазриви и пажљиви, а не могу да се отмем утиску да сви који су се упуштали у дискусије о овом проблему нису пазили на то. Умјесто стручно то је постало политичко питање којим су се бавили и неки који са школом немају баш много везе. Да би одговорно разговарали на ову тему мора се имати на уму чињеница да је ријеч о хиљаду душа које сваки дан уђу у школу и да о њиховим судбинама морамо да водимо рачуна. Ми смо имали прегледе неколико стручних екипа из еминентних установа које се баве пословима пројектовања, надзора, изградње и тако даље. И закључак је да овај постојећи објекат може да се реконструише и оспособи за безбједан боравак ученика и наставника у њему. Ми смо обезбедили средства за пројектовање и тендер за тај посао ће врло брзо бити расписан. Након тога слиједи обезбеђивање средстава за извођење радова и тако даље. Ја не желим да лицитирам ни са износом потребних средстава, а ни са роковима завршетка тог посла и само знам да је то одговоран и озбиљан посао који мора да буде урађен на начин да не оставља ни најмању сумњу.

Шта је то што бисте истакли, а да Вас нисмо питали?

– Прије свега желио бих да истакнем да, и поред проблема са којима се Дервента, у политичком смислу, суочила током ове године, није изостала и не изостаје помоћ и подршка Владе и осталих институција Републике Српске. Завршен је највећи дио посла изградње кружне раскрснице код Бензинске пумпе „Нада“, за шта су многи тврдили да од тога неће бити ништа, а познато је и да на располагању имамо значајна средства за изградњу локалних путева. Ми се не одричемо права да тражимо новчану подршку за изградњу осињског водовода, као и за реализацију неких других пројеката. Наравно, реконструкција школе је нешто што очекујемо и за шта имамо начелну сагласност.

Која је ваша порука суграђанима на концу ове и пред почетак идуће године?

– Свим грађанима желим, прије свега, да буду здрави, срећни и задовољни, те апелујем на све да ово ружно што се догађа у политици не уносе у своја срца и у своје породице. Да сви заједно сачувамо породични мир и хармонију, јер ако ту нема мира и задовољства, џаба нам је све друго, да његујемо добре односе и чувамо пријатељства, да се уважавамо и поштујемо.

Нека је свима срећна Нова година, православним вјерницима срећан Божић и срећан нам Дан Републике!

Дан Републике

– Желим да нагласим да ускоро славимо 30 година Републике Српске и тим поводом желим да упутим искрене честитке, прије свега онима који су за стварање Републике Српске поднијели највећу жртву. Због њих, али и због наше дјеце, Републику Српску требамо да чувамо и развијамо. У том смислу позивам грађане Дервенте да прихвате позив за достојанствено обиљежавање дана када је она настала.

Видео надзор

– Очекујем да сљедеће године на подручју града буде изграђен видео – надзор за шта смо обезбедили довољно средстава. Надам се да не требам објашњавати шта то, у смислу безбједности, значи за све нас.

Related posts

Великогоспојинска повеља
Полицијској станици

Derventski List

Кадровска питања обиљежила засједање

admin

СКУПШТИНА ЗАСЈЕДА 18. АПРИЛА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još