ИЗДВОЈЕНОКултура

Цукић уз музику представио укоричене животе рок легенди

Животи великих имена свјетске музичке позорнице, укоричени у преводе рок музичара, новинара, писца и преводиоца Дејана Цукића представљени су вечерас дервентској публици у оквиру књижевно – музичке вечери, а присутни су имали прилику да послушају и познате ритмове у изведби самог аутора.

Иако је музичку каријеру почео да гради прије више од четири деценије, упоредо је радио и на текстовима, а које је, како истиче Цукић, у самом почетку покушавао да одвоји од стварања музике.

– Идеја да се бавим музиком кроз медије је била спонтана, као и већина мојих животних одлука. То је била једноставно потреба да се изразим, а имам ту срећу да умем да се изразим и кроз музику и кроз писану реч, па и говорну, а када сам почео да се бавим музиком, тачније да свирам, упоредо сам почео и да радим текстове о великим именима. Те године када смо снимили, моја тадашња група „Булевар“ и ја, први већи сингл, те године је изашао мој први већи текст у новинама, а које сам потписивао псеудонимом и на тај начин желио да одвајам, себе на сцени и писца. Касније сам схватио да је то ипак неодвојиво – казао је Цукић.

Љубав и страст према музици, истакао је, нагнала га је да се посвети превођењу прича о животима музичара који су оставили безвременски печат на свјетској сцени.

– Урадио сам превод за петнаестак књига и уживам док то радим, јер се хватам за сваку реч и реченицу, проверавам које значење носи и, наравно, преслишавам музику тих стваралаца, али исто тако пратим и шта су они то слушали и шта им се свиђало. За вечерашњу прилику, у оквиру ове књижевно – музичке вечери, представио сам преводе књига које сам урадио заредом. До прошле године преводио сам једну књигу годишње, а онда сам превео три заредом, у периоду пандемије, и то су књиге о Елвису Прислију, Елтон Џону и Џими Хендриксу, а разлог за њихово представљање није само то што су нове, него и јер је реч о потпуно различито урађеним књигама. Књига о Елтон Џону је аутобографија, дело о Елвису Прислију је једна потпуно новинарска прича, док је прича о Хендриксу фантазмогорична, литерарно обрађена прича. У Дервенту сам одлучио да донесем и књигу о „Битлсима“, њихову прву и једину ауторизовану биографију, јер је то једина књига икада објављена на ту тему – казао  је Цукић.

Цукић је и данас активан члан бенда „Спори ритам бенд“ који је основан 1987. године, те води радио емисију на таласима „Београда 202“, а најавио је и скоро објављивање превода биографије групе „Дорс“, те аутобиографије Ленија Кравица.

 

Related posts

ДЕРВЕНТСКИ ПРЕДСТАВНИЦИ БЛИСТАЈУ У „РИТМУ ЕВРОПЕ“

admin

Млађи због путовања махом траже „Фајзер“

admin

Ратари жању губитке

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još