ИЗДВОЈЕНОКултура

Цукић уз музику представио укоричене животе рок легенди

Животи великих имена свјетске музичке позорнице, укоричени у преводе рок музичара, новинара, писца и преводиоца Дејана Цукића представљени су вечерас дервентској публици у оквиру књижевно – музичке вечери, а присутни су имали прилику да послушају и познате ритмове у изведби самог аутора.

Иако је музичку каријеру почео да гради прије више од четири деценије, упоредо је радио и на текстовима, а које је, како истиче Цукић, у самом почетку покушавао да одвоји од стварања музике.

– Идеја да се бавим музиком кроз медије је била спонтана, као и већина мојих животних одлука. То је била једноставно потреба да се изразим, а имам ту срећу да умем да се изразим и кроз музику и кроз писану реч, па и говорну, а када сам почео да се бавим музиком, тачније да свирам, упоредо сам почео и да радим текстове о великим именима. Те године када смо снимили, моја тадашња група „Булевар“ и ја, први већи сингл, те године је изашао мој први већи текст у новинама, а које сам потписивао псеудонимом и на тај начин желио да одвајам, себе на сцени и писца. Касније сам схватио да је то ипак неодвојиво – казао је Цукић.

Љубав и страст према музици, истакао је, нагнала га је да се посвети превођењу прича о животима музичара који су оставили безвременски печат на свјетској сцени.

– Урадио сам превод за петнаестак књига и уживам док то радим, јер се хватам за сваку реч и реченицу, проверавам које значење носи и, наравно, преслишавам музику тих стваралаца, али исто тако пратим и шта су они то слушали и шта им се свиђало. За вечерашњу прилику, у оквиру ове књижевно – музичке вечери, представио сам преводе књига које сам урадио заредом. До прошле године преводио сам једну књигу годишње, а онда сам превео три заредом, у периоду пандемије, и то су књиге о Елвису Прислију, Елтон Џону и Џими Хендриксу, а разлог за њихово представљање није само то што су нове, него и јер је реч о потпуно различито урађеним књигама. Књига о Елтон Џону је аутобографија, дело о Елвису Прислију је једна потпуно новинарска прича, док је прича о Хендриксу фантазмогорична, литерарно обрађена прича. У Дервенту сам одлучио да донесем и књигу о „Битлсима“, њихову прву и једину ауторизовану биографију, јер је то једина књига икада објављена на ту тему – казао  је Цукић.

Цукић је и данас активан члан бенда „Спори ритам бенд“ који је основан 1987. године, те води радио емисију на таласима „Београда 202“, а најавио је и скоро објављивање превода биографије групе „Дорс“, те аутобиографије Ленија Кравица.

 

Related posts

ПОЗИТИВНО МИШЉЕЊЕ РЕВИЗОРА ОПШТИНИ ДЕРВЕНТА

admin

Изабрани најљепши ћирилични рукописи

admin

Град ће помоћи обнову куће породице Пелеш

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još