ИЗДВОЈЕНОНовости

Чардак мрља на лицу правде

Стална борба за процесуирање свих оних који су одговорни за злочине над српским становништвом Чардака и Дервенте, одавање почасти страдалим, те настојање да се страдање Срба у Посавини надје у уџбеницима зарад опомене младим генерацијама да се злочини не смију заборавити и поновити, дуг је према свих 37 жртава Чардака.

Истакнуто је то данас током округлог стола који је у Центру за културу организовам поводом 30. годишњице страдања српског становништва на Чардаку, највећем дервентском стратишту.

Теме злочина на Чардаку, али и у читавој Дервенти и Посавини током Одбрамбено – отаџбинског рата окупиле су представнике ратних заробљеника и Градске управе Дервентa, али и директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лицa Милорада Којића, предсједника Скупштине града Бојана Радановића, представнике удружења ратних заробљеника из Модриче, Брода, Шамца и Лакташа, те чланове породица погинулих, представникњ Градске борачке организације и свештенике.

Неке од кључних тема округлог стола, поред усаглашавања да је жива ријеч о преживљеним страхотама и евоцирање успомена болан пут истине, кључан за одржавање сјећања на злочине, били су и проблеми губитка свједока ових злочина, али и незадовољство до сада изреченим пресудама.

Предсједник дервентског Удружења ратних заробљеника Драго Кнежевић истакао је да су за сада, одговорним за злочине у Дервенти изречене казне од око 47 година затвора.

– Читаве породице су побијене у Дервенти, Лазаревићи, Живковићи, Зорић и Ћудићи и до данас нико није одговарао за те злочине. Сматрамо да су досадашње изречене казне испод минимума, с обзиром какве су ратне злочине чинили у Дервенти и то би требало да буде 475 година пресуде. Подсјетићу да је Азра Башић, која је мучила и заклала Благоја Ђураша, осуђена на 14 година затвора, Дамир Липовац, који је био командир логора у школи у Пољарима, а који је такође мучио заробљенике, те извео двојицу логораша и пресудио им хицима у леђа и уста, добио само седам година затвора. Нихад Хамзић Фриц је одвео 15 људи на копање ровова на Томасово брдо и умјесто да их врати, они су били распоређени као живи штит између српске војске и регуларне војске Хрватске, приликом чега је осам заробљеника страдало, а седам тешко рањено, а он је за то добио само двије године затвора – рекао је Кнежевић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић казао је да је рад правосуђа на нивоу БиХ усмјерен против Срба.

– Треба да знамо да је аљкавост правосуђа на нивоу БиХ у континуитету усмјерена против Срба и то непроцесуирањем злочина почињених над Србима. Захваљујући посавским удружењима имамо 23 осуђена лица и још 18 процеса који су у току, што је убједљиво највише осуђених када говоримо о регионалној заступљености, а то је заправо резултат рада удружења логораша. Међутим, то свакако није довољно у односу на злочине који су се дешавали и у систему логора који је био успостављен у Посавини. Нажалост, имамо неадекватан одговор правосуђа из Хрватске који штите држављане Хрватске одбијајући да их изруче у БиХ или пред ентитетско правосуђе. Ријеч је о десет лица који су недоступни органима гоњења – казао је Којић додавши да је круцијално радити и на остављању писане ријечи о страдањима у Посавини.

– Врло је важно да се прича о овој теми, иако не можемо да утичемо на исход, односно на то да ли ће бити подигнутих оптужница или самих пресуда, али је јако важно да причамо о томе и да остане писани траг – казао је Којић.

Да је обавеза свих генерација очување успомене на страдања и подсјећање да се овакви злочини никада не понове, истакао је и замјеник градоначелника Синиша Јефтић.

– Борба ових људи траје од 26. априла 1992. године, откад су, како су рекли, донијели одлуку да живе. Цијелу тортуру коју су прошли и све начине злостављања тешко је и побројати, а камоли то све проживјети и они то проживљавају све вријеме, живе са тим, од првог дана, кроз судске процесе и свједочења. Оавеза свих нас је да развијамо културу сјећања да се све што се десило никад не заборави, али и не деси – рекао је Јефтић.

Највише Срба са Чардака убијено је управо 26. априла 1992. године и то на Васкрс, у својим домовима, а тим поводом у галерији Центра за културу изложени су и архивски документи и фотографије страдања.

Помен жртвама биће одржан у недјељу,  1. маја, на мали Васкрс у Спомен – комплексу „Чардак“ у 11 часова.

 

Related posts

Главна улица и мост у
Детлаку добијају нови изглед

Derventski List

Средњошколцима приближен
изборни процес

Derventski List

Осињском храму
удахнут нови живот

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još