ИЗДВОЈЕНОНовости

Чувати сјећање на храброст бораца против фашизма

У Дубочцу је данас објежено 78 година од преласка 12. славонске бригаде из Хрватске у БиХ, а полагањем вијенаца на спомен – обиљежје одата је почаст борцима НОБ-а из Дубочца који су животе изгубили на овом подручју.
Наиме, 12. славонска пролетерска бригада дала је велику подршку домаћим јединицама из 11. дивизије, а која се посебно истакла при нападу на Бањалуку обезбјеђујући садејство из правца Дервенте, Добоја и Теслића као и у шестој непријатељској офанзиви заједно са јединицима 11. дивизије.
Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да је циљ обиљежавања важних датума из Другог свјетског рата да се такве страхоте више не понове.
– Овдје смо протеклих година обновили споменик и збов тог његујемо традицију сјећања на страдале. Једино на овакав начин можемо да се захвалимо свим страдалим што су се голоруки борили против фашизма и животе дали за нашу слободу – казао је он.
Обиљежавању преласка 12. славонске пригаде из Хрватске у БиХ присуствовао је и градоначелник Милорад Симић који је истакао да је дужност и обавеза његовати традицију сјећања на Народноослободилачки рат.
– Нажалост, у једном периоду спомен – обиљежја изграђена у знак сјећања на погинуле у Другом свјетском рату су била мало занемарена. Али, упоредо са бригом и обиљежавањем важних датума из Одбрамбено – отаџбинског рата, обновили смо традицију да се сјећамо и бораца против фашизма – казао је Симић и нагласио да је и 1941. године и 1992. године непријатељ био исти само су се користиле другачије методе и аршини.
Он се осврнуо и на декларацију коју је усвојио СНСД, а која се односи на очување споменика НОБ-а.

Вијенце на спомен обиљежје, осим представника дервентског СУБНОР-а, положили су и градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, те представници СНСД-а.

Related posts

Игор Жунић кандидат СНСД-а
за градоначелника Дервенте

Derventski List

На прославама избјегавати физичке контакте

admin

Пред бирачима 2. октобра око 40 Дервенћана

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još