Друштво

Ђаци се припремају за школу

Иако школски распуст још увијек траје, дервентски ђаци се постепено припремају за почетак наставе, а набавка уџбеника, школског прибора и друге опреме, главна је преокупација њихових родитеља.

С обзиром да је опремање школараца за почетак наставе значајан издатак за кући буџет, родитељи првачића и ове године имаће помоћ Градске управе, а за дио основаца, као и до сада, уџбенике ће обезбиједити Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Из Градске управе су казали да ће школске торбе и прибор бити обезбијеђени за све првачиће.

–  Као и ранијих година Градска управа обрадоваће све првачиће првог дана наставе, и то 192 ђака првака, новим школским торбама и основим прибором – казали су из Градске управе, а бесплатне уџбенике за првачиће, али и ђаке до четвртог разреда, обезбиједиђе Влада РС.

– И у новој школској години биће обезбијеђени уџбеници за све ученике од првог до четвртог разреда основних школа, као и за све ученике основних школа који су побједници републичког такмичења у школској 2022/2023. години, међу којима су и ученици музичких школа, те за ученике од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете у породици са троје и више дјеце – наводи се у одлуци Владе и додаје да ће бесплатни уџбеници бити обезбијеђени и за кориснике права на додатак за помоћ и његу другог лица и као и за дјецу кориснике права на личну инвалиднину у складу са Законом о социјалној заштити. Право на бесплатне уџбенике имају и одлични ученици из породица са четворо и више дјеце и то ђаци од петог до деветог разреда.

Они који нису обухваћени овим мјерама, уџбенике могу да обезбиједе у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ која током љета организује размјену уџбеника.

– Ово је значајна олакшица за родитеље, коју његујемо већ годинама, Очекујемо да ће са приближавањем почетка школске године интересовање за размјену уџбеника бити још и веће – рекла је директорица библиотеке Мирјана Плиснић.

Комплети уџбеника за све разреде доступни су и књижари „Лотос“.

– Наруџбе за уџбенике примамо до краја седмице. Комплет уџбеника за пети разред кошта 115 марака, а од шестог до деветог разреда цијене се крећу од 200 до 240 КМ, у зависности од врсте и броја уџбеника и додатака који иду уз комплете. Уџбеник и радна свеска за стране језике коштају 25 КМ. Раније су уџбеници могли да се плаћају у три рате, а посљедње седмице наруџби могућено је плаћање у двије рате – казали су у „Лотосу“.

„Гатарић“

Иако у понуди немају уџбенике, компанија „Гатарић“ у свом мулти – шопу нуди богату понуду школског прибора, торби и друге опреме за школу.

– Наша понуда је разноврсна, а то су школске торбе, пернице и остали пратећи прибор за школарце и студенте – рекао је Ненад Ратковац из ове компаније.

Related posts

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЦРКВЕ У АГИЋИМА

admin

Нотама саткали најљепше нити

Derventski List

Истиче рок за уплату прве рате пореза на непокретности

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još