ИЗДВОЈЕНОНовости

Његовање антифашизма потребније него икад

Одавањем почасти страдалим и полагањем вијенаца на спомен – обиљежје код Основне школе „Никола Тесла“ данас је обиљежен Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату чиме је Дервента, како је истакнуто, стала у ред са бројним земљама и народима који славе овај дан.

Вијенце на спомен – обиљежје положили су градоначелник Дервенте Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић и делегација дервентског СУБНОР-а, а градоначелник је истакао је да Дервента данас скромно, али искрено, заједно са другим државама обиљежава побједу над фашизмом.

– Дервента је у Другом свјетском рату ослобођена 19. априла, нажалост, касно, а овај датум нас подсјећа да побједу над фашизмом треба обиљежавати како се таква догађања никад не би поновила. Ипак, вријеме и историја нас уче да су рецидиви фашизма остали, да 9. маја када су руске јединице поболе заставу у Њемачкој није завршена прича, чему су нам доказ и дешавања у Украјини. Оваквим обиљежавањима треба да преносимо младим нараштајима да се против тога још и данас треба борити – рекао је Симић.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић истакао је да је обиљежавање овог датума и сјећање на оне који су погинули за слободу обавеза данашњих генерација.

– Полагањем вијенаца и обиљежавањем Дана побједе доказали смо да у Дервенти гајимо антифашизам. Ми добро знамо које је зло човјечанства био фашизам и мислили смо да је 1945. године побијеђен, али чини се да су остале његове клице и нњ смијемо допустити њихово напредовање у будућности. Морамо преносити на наша покољења поруку да фашизам мора бити угашен, за бољу будућност свих нас – рекао је Прерадовић.

Дан побједе над фашизмом и Дан Европе, 9. мај, означавају датум када је нацистичка Њемачка 1945. године потписала капитулацију у Другом свјетском рату. У Републици Српској овај датум је државни празник и нерадни дан.

Related posts

„ПРОСВЈЕТА“ БИРА НАЈЉЕПШЕ ЋИРИЛИЧНЕ РУКОПИСЕ

admin

СВЕТОСАВКИ БАЛ ОЖИВИО ПОСЛИЈЕ СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА

admin

Срећан 8. март, Међународни дан жена

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još