ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Вриједан осврт на
садржајан животни пут

Средоје Новић, истакнути Дервенћанин, иза којег је богата биографија, представио је вечерас у препуној сали Центра за културу књигу под називом „Од Детлака до Ист Ривера“.
Новић, који је рођен у Доњем Детлаку, тренутно је делегат у Дому народа Парламента БиХ у трећем мандату, а обављао је и функције министра цивилних послова БиХ, директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) и бројне друге.
Новић каже да постоје два разлога због којих се опредијелио да напише књигу.
-Једна разлог је да младом свијету или нараштају кажем да се може доћи до животног успјеха. И они који крену од нуле, из најсиромашнијих породица, из села, којима родитељи нису били народни хероји, носиоци споменице, већ обични грађани ове земље, могу успјети. Млад свијет и млади људи требају имати здраве амбиције, здраве жеље и јасан циљ – рекао је Новић додавши да је управо он кренуо из мале средина, из свог Детлака и стигао до Њујорка и Ист Ривера, гдје је говорио у Уједињеним нацијама.
-Други разлог због којег сам одлучио да објавим књигу јесте што се већ 53 године активно бавим разним пословима, изазовима, политиком. Желим да кажем да би сви ми или барем већина требало нешто да оставимо потомцима, да кажемо нешто о својим крајевима који ће једног дана ко зна како изгледати – рекао је овај Дервенћанин који на питање шта му је био најтежи изазов у животу издваја школовање у дервентској гимназији.

– Разлог је свакодневно путовање од 12 километара које сам морао прелазити. Морало се жртвовати, није било превоза, да не кажем, ни довољно хране и обуће. Али, никада нисам одустао – нагласио је Новић.

Промоцији у Дервенти присуствовао је и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран који је Новићево дјело оцијенио као својеврстан времеплов.
-Када пише Средоје Новић, који памти државу која је била у успону, па се распала, па се стварала нека друга, то пише и човјек који је био у јавној и државној безбједности, извршној и законодавној власти, и онда то не можемо посматрати као аутобиографско дјело. Ову књигу смо могли сви ми писати који радимо и живимо са њим, ја скоро 40 година радим са њим и другујем. Али, морамо шире посматрати ову књигу, она није само мемоарског типа, ту има много емоција посебно гдје говори о свом рођењу, породици, пријатељима – рекао је Каран и додао да се увијек поставља питање какав је утицај државних послова на личност, а ова књига се и тиме бави.
Рецензент Ненад Новаковић каже да је књига и изненађење за све који познају аутора.
-Изненађење је у толико веће када се прочита књига, када видимо да је то зрео писац, који барата реченицом и чињеницом и човјек који прије свега барата у првом дијелу књиге емоцијом. Књига неће никога оставити равнодушним, али ће можда изневјерити очекивања оних који су прижељкивали пикантне приче које је могао из свог живота да исприча. То је, каже, оставио за другу књигу. Ово је вриједно књижевно и биографско дјело, које садржи и распад једног система, једне државе, израстање другог система који није најбоље дорастао претходном разореном, све кроз призму личног доживљаја породице једног човјека. Једна веома добро компонована разложита и разборита прича- каже Новаковић.
Промоцији је присуствовао градоначелник Милорад Симић са сарадницима, који је у обраћању честитао аутору на објављеној књизи.
-Сви смо се трудили као дјечаци да нешто урадимо у животу. Средоје је то урадио ваљано и ја му честитам. Вратио нам се, а у ствари никада није ни отишао, и то и јесте величина људи који су прошли бијели свијет, урадили нешто што ће се памтити. Велика је ствар не удаљити се од себе, од својих – рекао је Симић.
Новићев познаник и некадашњи сарадник Драгислав Зарић каже да је ријеч о једном свједочанству о времену и простору у коме је Средоје Новић живио.
Промоцији су присуствовале бројни представници јавног, политичког и друштвеног живота из Дервенте и Републике Српске.

Related posts

Није проблем долазак Милановића
у Дервенту, већ додјела одликовања

Derventski List

У Добоју заплијењена 73 килограма кокаина

admin

Осмијеси шесторо
малишана враћају снагу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još