Uncategorized @bsИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента већ годинама
перјаница привреде РС

Сајам привреде и туризма, 18. пут је у Спортском центру окупио више од стотину излагача, истакнувши привредне и туристичке потенцијале Дервенте.

Сајам су отвореним прогласили министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић и градоначелник Милорад Симић.
-Дервента је један од ријетких градова који себи могу дати за право да организују Сајам привреде и туризма због свих показатеља који красе ову локалну заједницу, од укупног броја регистрованих привредних друштава до великог броја страних компанија које овдје послују али и значајне стопе запослености – казао је Шулућ похваливши намјеру да се кроз привреду промовише и туристичка понуда како Дервенте тако и региона.
Град Дервента је већ годинама покровитељ Сајма привреде и туризма, а градоначелник Милорад Симић је истакао да је ова смотра и одличан показатељ колико је Дервента примамљива за пословање у свим браншама.

-Ако узмете у обзир да нешто траје већ 18 година, то значи да то и вриједи. Има излагача који су ту од самих почетака, али и нових, што ми је посебно драго. Све нас то доводи до закључка да је Дервента перјаница привреде у Републици Српској – казао је Симић напоменувши да у Дервенти послује 901 привредно друштво.

-Имамо 216 великих предузећа, 570 занатских произвођача, те 113 пољопривредних произвођача у својству газдинства. Чињенице и подаци нам говоре да је у Дервенти највећа концентрација страног капитали, јер овдје послују чак 33 стране компаније – казао је Симић додавши да Дервента броји скоро 400 милиона марака извоза, што је око 15.000 марака по глави становника.
Још је казао и да је баш по тим бројкама Дервента јединствена у Републици Српској.

-Када говоримо о улагањима властитих средстава у актуелне пројекте, ради се о износу од осам милиона марака док са виших нивоа добијамо пет милиона КМ, што је укупно 13 милиона марака. То је за једну локалну заједницу и више него за похвалу. Морам истаћи и да је наше кредитно задужење најниже у РС – казао је Симић напоменувши да је транспарентност оно што привлачи стране инвеститоре.
Задовољство посјетом и бројем излагача није крио ни директор Спортског центра Мирослав Симић који је и домаћин и организатор Сајма привреде и туризма.

-Више од стотину излагача је овдје и нама је важно да „растемо“ из године у годину и то значи да већ 18 година напредујемо – казао је Симић.
Већ четврту годину за редом своје прооизводе на дервентском сајму излаже и „Дакота Аронија“ из Брода.

-Представљамо овдје све наше производе – казао је Давор Станић нагласивши да управо овакве смотре увелико повећавају продају и пласман производа.
Славко Марковић из Дервенте представио је шаргију, коју ручно израђује, а посјетиоци су га могли чути и како свира.

-Продаја шаргије никад није престала, иако сада већ ријетко ко зна да свира, већина их купује за сувенире – казао је овај Дервенћанин те додао да за је за израду једне шаргиое потребно пет до шест дана.
Посјетиоци су на поклон добили и мини концерт „Ла кампанела“ бенда, а почашћени су и роштиљем и точеним пивом. Малишани током трајања сајма имаку прилику да се забаве у „дјечијем селу“.
Сајам привреде и туризма је увод у Великогоспојинске свечаности и биће отворен за посјетиоце до 23. августа од десет до 21 час.

Related posts

Акција даривања крви данас

admin

СЛИЈЕДИ РЕКОНСТРУКЦИЈА ЗГРАДЕ

admin

Студентима бесплатан смјештај у домовима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još