ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента добила нову шансу за развој

Пут који је Дервента прешла од једне од најразрушенијих у посњедњем рату до данашњих импресивних резултата наградјена је статусом града који је само додатна шанса за развој и бољи живот градјана.

Истакнуто је то данас послије састанка српског члана и предсједавајуцег Предсјеџништва БиХ Милорада Додика, премијера Српске Радована Вишковића са градоначелником Дервенте Милорадом Симићем и шефом Клуба посланика СНСД у Народној скупштини РС Игором Жинићем поводом добијања статуса града Дервента.

Народна Скупштина РС усвојила је данас Закон о граду Дервента којим се уређује подручје, надлежности, органи и финансирање града.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић честитао је грађанима Дервенте на новом статусу подсјетивши на историјске догађаје који су се одвијали на овом простору.

– Данас је за Дервенту исписан дио историје. Наш град, наша Дервента спомиње се још у другој половини 14. вијека и кроз историју на овом простору су се дешавале лијепе ствари, којима нас је Бог почастио, али и немиле, када велики број наших становника страдаo, а за шта је примјер и протекли Одбрамбено – отаџбински рат. Неки који говоре о Дервенти би требали да се замисле, да је овуда прошао велики број војника, а да је 608 младих људи, који су данас требали имати потомке, своје животе уградили у темеље Дервенте – рекао је Симић додавши да је данашњи статус који је стекла Дервента резултат рада и дугогодиших напора.

– Владавина СНСД-а 2004. године није затекла Дервенту онакву каква је изашла из рата, јер је једна плејада људи нешто и радила. Међутим, 2004. у Дервенти се десила ренесанса, препород, али не зато што је тад дошао СНСД, него јер је дошла једна групација људи која воли Дервенту на позитиван начин. Ми смо радили за ово и овај историјски моменат данас је својеврсна завршница, потврда и награда за прегалачки рад. Овом приликом желим да се захвалим руководству Републике Српске на челу са господином Милорадом Додиком, предсједником Владе Радованом Вишковићем и предсједницом Жељком Цвијановић, јер су нас савјетовали ка циљу, у смислу израде елабората. Такође желим да захвалим и Министарству локалне управе и самоуправе на добром и здушном раду, те велико хвала и свим посланицима Народне скупштине РС који су ову идеју, са једним гласом против, подржали. Дервента неће бити ништа нарочито боља него што јесте, али сама чињеница да дођете од јако неразвијене општине у круг развијених, па подигнете уређеност на виши ниво и добијете статус деветог града у РС, то је нешто престижно, а са тим ће да нам се отворе нове шансе и могућности и донијеће свега новог колико будемо и даље компатибилни са влашћу Српске – оцијенио је Симић истичући посебне честитке дервентским привредницима који су окоснице новог печата у историји нашег града

Српски члан  и предсједавајуци Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је значај новог статуса који ће потенцијал Дервенте да представи у правом свјетлу за даљи развој.

– Господин Симић је јутрос устао као начелник, а ево, вечерас, је већ градоначелник, што није мала промјена, без обзира на оне који сумњају и питају се шта ће тај статус да значи. Значиће много, јер у порукама које се шаљу и префиксу који стоји за назив мјеста, свакако је важно да стоји град Дервента, јер то показатељ свима онима који желе да улажу у овај град да та заједница која је заслужила тај статус има сређенију администрацију него друге локалне заједнице, да има коректнији однос према пословању што је ова, до данас, општина показала, а која има перспективу за даљи развој. Све ово је само почетан темељ за још бољи успјех и зато моје честитке свима и захвалност свима који су учествовали у томе- рекао је Додик додавши да је Дервента статус стекла на основу заслужених резултата.

– Постоји јасна процедура о томе како можете да стекнете статус града и Дервента је то испунила, нека наша мјеста која исто то желе нису испунили те критеријуме, али у сваком случају, говори се о томе да морате да уложите напоре у то, а ми смо препознали напор који је овдје уложен. Дервента несумњиво изгледа сасвим другачије и боље него што је изгледала прије само петнаестак година. Ово је био разрушен град гдје није тачно да су од 2000. године људи одавде само одлазили и смањивао се број становника, а доласком ове гарнитуре људи који су водили општину на челу са Милорадом Симићем, Дервента је кренула и дошла до статуса града. Ово је сатисфакција свима, а њима лично, прије свега, а не само политички јер је ово мјера једног успјеха. Град је мјера успјеха- казао је Додик оцијенивши да се стабилност и сатисфакција Дервенте огледа у постојању сређене администрације, сређеној општини, компактној структури и постојању компактног плана за будућност.

Честитке грађанима Дервенте упутио је и предсједник Владе РС Радован Вишковић истакавши да је Дервента статус града заслужила.

– Не постаје се град сваки дан, то се једном у постојању једног мјеста деси, а мени је драго да сам био у тиму људи који су могли да помогну да се жеља грађана, а прије свега руководства ове заједнице, данас оствари и да Дервента, заједно са још осам градова, достигне ниво града Српске. Желим да истакнем да је Дервента то заслужила, да овај статус није производ у одсуству критеријума или без икаквих мјерила, него да су Дервента и људи који су водили Дервенту протеклих година својим резултатима заслужили статус града. Свим грађанима Дервенте желим да упутим своје честитке, јер није исто живјети у општини Дервента или у граду Дервента. Желим овим људимаи садашњем градоначелнику, да настави водити овај град као што је водио локалну заједницу у протеклих 16 година – рекао је Вишковић подјећајући да је Дервента на првом мјесту по запослености, по страним инвестицијама, те на првом мјесту у БиХ по извозу и спољно-трговинској размјени из једне локалне заједнице и да су све те чињенице ишле у прилог томе да Дервента постане град.

Послије састанка уприличена је свечаност са ватрометом.

Related posts

Бесплатна обука из области машинства за 30 кандидата

admin

НЕРАДНИ ДАНИ 1. И 2. МАЈ

admin

Игор Жунић кандидат СНСД-а
за градоначелника Дервенте

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još