Култура

„Дервента на канвасу“ забиљежила
јединствене мотиве града и Укрине

Изложба фотографија „Дервента на канвасу“, ухваћених објективом фотографа Ивана Живковића, од вечерас краси зидове галерије дервентског Центра за културу, а отворење изложбе кадрова ријеке Укрине и дервентских храмова и цркава са одушевљењем је испратио велики број Дервенћана.

Посјетиоци су имали прилику да погледају 20 фотографија сачуваних објективом дервентског фотографа у посљедњих десетак година.

– Ова изложба је наставак изложбе из 2020. године с тим да су мотиви који доминирају различити, али су опрема, техника, формат и штампање на канвасу исти. Изложено је 20 фотографија, а мотиви су Дервента у августу, односно углавном цркве и Укриа – казао је Живковић додавши да су временски услови изузетно важни за ову врсту фотографије.

– Како би се добио ефекат драматичности морају се пратити временски услови, сатница и положај сунца, а идеално је да у вријеме фотографисања буде сунчан дан али да има облака како би се ухватили у покрету. Без облака нема смисла овај вид фотографије – додао је Живковић који јеци фотограф Дервентског листа.

Отварању изложбе осим бројних суграђана, присуствовали су и представници јавног и вјерског живота Дервенте, као и градоначелник Милорад Симић који је изложбу прогласио отвореном.

– У оквиру овог мјесеца, великогоспојинских дешавања, Дана града, дервентског Вашара и других манифестација, драго ми је да је Иван Живковић приредио своју изложбу. Иван је својеврстан чувар тренутака у природи, залазака и излазака Сунца, па и феномена „водени цвијет“ и то остаје заувијек забиљежено на платнима и радовима овог умјетника – рекао је Симић.

Живковићу, који се фотографијом бави од 2000. године, ово је ово трећа самостална изложба, а до сада је своје радове представљао и на изложбама са другим ауторима, те изложбама хуманитарног карактера.

Изложба ће бити доступна у галерији Центра за културу до 31. августа сваким радним даном од седам до 15 часова .

Related posts

Представа „Десет напрема један“ вечерас

admin

УМЈЕТНИЦИ УСКОРО ПОД ЈЕДНИМ КРОВОМ

admin

„Пркос – фест“ донио
позоришну магију

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još