Новости

Живи нада да ће злочини
над логорашима бити кажњени

Иако су од убиства осам српских логораша на Томасовом брду прошле 32 године и даље је жива нада да ће они који су наредили и извршили убиства недужних цивила бити приведени лицу правде.

Поручено је то данас на Томасовом брду гдје је служен помен и одата пошта Радету и Жељку Бокуру, Драгану Грбићу, Милораду Гуњевићу, Мири Јовичићу, Вујадину Љубојевићу, Сави Павловићу и Ненаду Панзаловићу који су 19. јуна одведени да копају ровове за хрватске снаге и ту и убијени. Још седам заробљеника је тешко рањено, а у молитви су поменути и погинули борци овог краја током Народноослободилачке борбе.

Сјенима убијених поклонили су се чланови њихових породица, у име градоначелника шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, те чланови Удружења ратних заробљеника Дервенте и делегације политичких партија СНСД, СДС и СП.

Предсједник Удружења ратних заробљеника Драго Кнежевић истакао је да дервентски Срби, поготово становници Чардака, одакле је највише мјештана одведено у заробљеништво гдје су мучени и страдали, још увијек чекају правду.

– Већ смо се неколико пута обраћали Окружном тужилаштву у Добоју и Тужилаштву БиХ, а главни тужилац Миланко Кајганић нам је, још прије двије године, рекао да се покрећу тужбе за страдања логораша на Томасовом брду, као и за злостављање жена са Чардака, али до данашњег дана нисмо дочекали ниједну оптужницу. Ипак, нада увијек постоји да ћемо угледати правду – казао је Кнежевић.

Голготу логора преживио је Остоја Шарчевић.

– Ујутро, 19. јуна, аутобус ХВО-а одвезао је нас 35 заробљеника у правцу Цера и код једне куће оставио је 20 људи, а нас 15 су вратили у аутобус, и тада сам се понадао да смо ми вишак и да ће нас вратити у хангар, али заправо су нас одвезли на Томасово брдо и рекли да ћемо ићи копати ровове иако нисмо имали алата, а сви смо били до паса голи и боси. Послије чекања да нас неко усмјери, дође неки мали, крвавог лица са пушком и рече да га пратимо, гдје буде требало трчати, пузати, чучнути, све ћете тако. Ми смо га пратили, пузећи дошли до споменика и ту су почеле да падају гранате, али смо се провукли до кућа гдје смо се нашли у унакрсној ватри – испричао је Шарчевић.

Послије Томасовог брда, служен је помен и испред спомен – плоче код данашњег Центра за културу, а некадашњег Дома ЈНА, логора за Србе. У том објекту убијени су Благоје Ђураш и Чедо Ћудић, а њиховим сјенима поклонили су се чланови породица, замјеник градоначелника Синиша Јефтић и шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, представници Удружења ратних заробљеника и делегације политичких партија СНСД, СДС и СП.

Related posts

ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ НА ТРГУ

admin

ЗАХВАЛНИЦЕ СРЕДЊОШКОЛЦИМА КОЈИ СУ ДАРОВАЛИ КРВ

admin

Почињу радови на осињском водоводу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još