ИЗДВОЈЕНОНовости

ЖРТВАМА И ЧАШЋУ ИЗВОЈЕВАНА СЛОБОДА

У слободу коју данас ужива народ у Републици Српској уграђени су животи многобројних припадника Војске РС, због чега они никада не смију пасти у заборав садашњих, али ни будућих генерација.

Поручено је то данас током обиљежавања Дана Војске РС, те 327. моторизоване и Осињске бригаде, током којег је служен парастос и положени вијенци на централно спомен – обиљежје на Тргу православља. Вијенце су, поред представника борачких организација Дервенте, Брода и Прњавора и других организација проистеклих из Одбрамбено – отаџбинског рата, положили и начелник општине Милорад Симић, делегација Скупштине општине, представници Инжињеријског батаљона Оружаних снага БиХ из касарне „Здравко Челар“, Полицијске станице и политичких партија.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације Чедо Вујичић истакао је да је Војска РС настала као одговор околностима у којима се нашао српски народ, те да је одговорила изазову.

– Војска је заштитила највећи дио становништва и територије коју су Срби контролисали. Током четири ратне године моторизована бригада имала је 432 погинула припадника у борби и 72 борца која су страдала у другим околностима, а 13 бораца је нестало. Рањених је било око 2.500 бораца. Осињска бригада имала је 104 погинула борца и око 600 рањених. Жртва људи који су страдали бранећи Републику Српску и српски народ на овом подручју није била узалудна и они никад неће бити заборављени – истакао је Вујичић додавши да су обје бригаде имале значајне улоге.

Начелник општине Милорад Симић казао је да жртве и животи положени за слободу морају бити у сјећању свих генерација.

– За ово што ми данас уживамо, а то су слобода и Република Српска, живот је изгубило 608 бораца, а ми се чувајући успомену на њих, одужујемо се њима и њиховим породицама. Трудићемо се да будемо средина која заслужује пажњу у Српској и задовољство ми је казати да смо на доста добром путу – рекао је начелник Симић.

Бивши командант другог моторизованог батаљона, односно Одреда Војводе Мишића Славко Црнић казао је да је поносан на оно што је извојевано у борбама, што значи да жртве нису биле узалудне.

Након парастоса и полагања вијенаца, у Центру за културу одржан је пријем, на којем су присутни имали прилику да се упознају са ратним путевима двију бригада.

 

 

 

Related posts

Ордени доказ да Дервента
има традицију за понос

Derventski List

ДО 16 ЧАСОВА ГЛАСАЛО 10.429 БИРАЧА

admin

Регресирани дизел одобрен
за 143 произвођача

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još