ИЗДВОЈЕНОНовости

ЗАШТО ДА УПИШЕМ: РАЧУНАРСКО – ИНФОРМАТИЧКА ГИМНАЗИЈА

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ и Дервентски лист, пред почетак уписа ђака у средње школе, покренули су рубрику у којој ће бити представљена занимања за која се знања стичу у овој школи. Циљ је да, барем дјелимично, помогнемо будућим средњошколцима при избору занимања.

Од данас па до петка, на нашем порталу читајте шта Средњошколски центар „Михајло Пупин“ нуди својим ђацима у различитим струкама.

РАЧУНАРСКО – ИНФОРМАТИЧКА ГИМНАЗИЈА

Пратећи трендове савременог друшта и развоја науке и технологије, као и потребе на тржишту рада, наша школа и ове године уводи атрактиван смјер, рачунарско – информатичку гимназију. Према статистичким подацима Завода за запошљавање Републике Српске тренутно, а и у будућности, приликом запошљавања било са средњом стручном спремом или са факултетском дипломом, послодавци траже знање из области информационих технологија.

Рачунарско – информатичка гимназија омогућава ученицима да поред темељног општег образовања, стекну и стручна знања и вјештине из области информационих технологија. Циљ Рачунарско – информатичке гимназије је да своје ученике оспособи за самосталан рад, а у исто вријеме омогући и широку проходност на све факултете у земљи и иностранству. Наставни план и програм састоје се од групе стручних предмета из области информационих технологија, као и предмета за стицање општег образовања.

Неки од стручних предмета су: програмирање, рачунарски системи, оперативни системи, рачунарске мреже, базе података и мултимедијални системи.

Ово је прави смјер за ученике који имају афинитет за природне науке, а у исто вријеме желе да своје знање прошире и на информационе технологије.

 

Највећа дилема при одабиру школе јесу занимања и послови који се могу обављати након завршетка школовања, а предност рачунарско – информатичке гимназије јесте спој гимназије и средње стручне школе. Тиме се обезбеђује велика предност на тржишту рада, у области која је једна од најтраженијих код нас и у свијету, а уз то и одлично плаћена.

 

Послови

Након завршетка рачунарско – информатичке гимназије, ученици се могу запослити као ИТ професионалци у различитим областима:

– Програмер (C,C++,C#, HTML, ASP.NET, JavaScript, SQL);
– Web програмер;

– Администратор рачунарских мрежа;

– Администратор база података;

– Графички дизајнер;

– Web дизајнер.

Related posts

Првак и два боксерска вицепрвака из Дервенте

admin

Почела регистрација младих за једнократну помоћ од 100 КМ

admin

Вијек и по службовања у љубави и милосрђу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još