ДруштвоИЗДВОЈЕНО

За православне вјернике
почиње Божићни пост

Шестонедјељни Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику, почиње данас , а завршава се празником Рођења Христовог 7. јануара.

Припрема за Божић потпуна је ако вјерник на крају шестонедјељног поста приступи светим тајнама исповијести, покајања и причешћа.

Црква пост сматра значајним за духовни живот вјерника, а сам пост се заснива на примјеру Исуса Христа, који је на хљебу и води постио 40 дана прије него што се суочио са Сатаном.

Током Божићног поста вјерници треба да се уздржавају од мрсне хране, али и злих мисли, похотних жеља и рђавих дјела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста тјелесни и духовни.

Црква је четири пута годишње одредила вишедневне постове, тако да осим Божићног, постоје Васкршњи или Часни пост, уочи празника Васкрсења Христовог, Петровски пред празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу и Госпојински, уочи празника Успења Пресвете Богородице.

Related posts

ВОЋА ЈЕДВА ИМА И ЗА ЏЕМ

admin

„Пркос – фест“ нови љетњи фестивал у граду

admin

ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР ДОБИО БИБЛИОТЕКУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još