ИЗДВОЈЕНОНовости

Збор код Старе цркве
означио почетак Вашара

Заштитни знак Дервенте, по којем је град на Укрини познат и изван својих граница, дервентски Вашар отворен је данас код Старе цркве у Српској вароши и то народним збором који је многобројне посјетиоце вратио у 1851. годину.

Молитвом, пјесмом и колом уз звук шаргије, уприличен је први дан Вашара, а ова манифестација, чија традиција датира 172 године, ове године трајаће до 30. августа.

Да су дервентски Вашар, али и Велика Госпојина, за Дервенћане синоними традиције истакао је градоначелник Дервенте Милорад Симић.

– То велико народно весеље, када је издејствована велика радост, градња цркве, преточило се у скоро па православно, с тим да су сви грађани тадашњег времена, па и данас, прихватили ту манифестацију као општедобро. Сам Вашар окупи више десетина хиљада гостију у нашем граду из околине и иностранства. Свим суграђанима честитам Велику Госпојину и све ове манифестације са жељом да се овако окупљамо, да се његују ови обичаји и да се сви осјећамо у Дервенти пријатно – казао је Симић присјетивши се како је Вашар изгледао у очима дјетета.

– На Вашар смо ишли, брали купине и то нам је био извор прихода, а претежно смо ишли боси. Велико весеље је било појести кришку лубенице, отићи на ланчару или попити бозу. Другачије него данас, али свакако велика радост – рекао је Симић.

На коријене надалеко познате манифестације желе да подсјете Црквена општина Дервента и Народна библиотека „Бранко Радичевић“.

– Мотив за организацију је био сама прошлост нашег Вашара и његов идентитет који датира од 1851. године. Баш на мјесту са којег потиче жељели смо да вратимо његову традицију – објаснила је директорица библиотеке Мирјана Плиснић, а свештеник Љубиша Новић истакао је да ће ова традиција бити настављена уз неизоставне обичаје добродошлице, хљеб и со, коло без озвучења, пјесме и шаргије и виолине.

– Прошле године смо започели традицију да се окупљамо око Старе цркве, а познато је да је традиција Вашара започела одавде. Сваке године ћемо да се вратимо на ову локацију како бисмо једним свечаним програмом покушали да се вратимо у ту 1851. годину када је било освештање темеља прве цркве која је овдје саграђена – казао је Новић.

Једна од суграђанки Косовка Марић присјетила се како је Вашар изгледао када је била дјевојчица.

– Увијек је био лијеп догађај, посебно за нас дјецу. У моје вријеме, ми дјеца са села смо ишли пјешке и било је препуно људи, као и сада. Прије је био и сточни дио вашара, тако да се више трговало, него што се ишло због забаве и вожњи – казала је Марићева.

Оживљавање традиције и обичаја народног збора код Старе цркве обогатили су чланови културно умјетничких друштава СКУД „Дервента“, КУДМ „Босиљак“ и ФРГ „Ђурђевак“ водећи коло у народним ношњама, а пјесмом су програм украсиле чланице пјевачке групе СКУД-а „Дервента“. Овој манифестацији присуствовали су бројни суграђани и посјетиоци, представници јавног, политичког и вјерског живота Дервенте.

„Дервентска улица“

Овогодишњи додатни садржај, код Старог моста, обједињује дервентске произвођаче, зналце и умјетнике под окриље „Дервентске улице“, а која је посјетиоцима доступна од данас.

– Традиција дуга 172 године, као и сама манифестација, дервентски Вашар, веома је значајна за нас све, јер је то наша најмасовнија и најпосјећенија манифестација. У дане Вашара све живне и у наш град дође од 30 до 50.000 људи. Ове године смо одлучили да употпунимо „Дервентском улицом“ и то је простор гдје је постављено 11 тезги, а на којима су изложени производи и рукотворине настале у Дервенти и околини – објаснила је директорица Туристичке организације Биљана Теофиловић додавши да ће производи  бити доступни за разгледање и куповину током свих дана Вашара.

Related posts

МОШТИ ТУМАНСКИХ СВЕТИТЕЉА СТИГЛЕ У ДЕРВЕНТУ

admin

Борци траже
одговорност надлежних

Derventski List

Обиљежен Дан полиције РС

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još