Култура

Међународни илиндански
пјеснички сусрети сутра

Српски књижевни клуб „Вихор“ сутра организује 22. Међународне илинданске пјесничке сусрете „Прљача 2023“ окупљајући пјеснике из Дервенте и региона и славећи књижевно стваралаштво и природне љепоте града.

Саставни дио пјесничких сусрета је и избор за најљепше пјесме посвећене љепотама вода, а ове године главна награда биће уручена Марини Матић из Србије за пјесму „Сава“. На наградни конкурс стигло је 58 радова из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Бугарске, Хрватске, Њемачке и Швајцарске, а све пјесме су увршћене у заједнички зборник који ће бити представљен на суботњој манифестацији.

Побједник у категорији шаљиве пјесме је Снежана Раковић из Бањалуке са пјесмом „Када је вода“, а у категорији „Укрински водени цвијет“ најбољом је проглашена пјесма „Последњи валцер“ Биљане Добриловић из Добоја. Похваљене су пјесме Кристине Милутин из Градишке, Драгице Драге Грбић из Вишеграда и Милорада Ђурђевића из Дервенте. 

Илинданске пјесничке сусрете и ове године подржали су градоначелник Милорад Симић, Туристичка организација и други пријатељи „Вихора“.

Додјела награда и промоција зборника најављени су за сутра у 11 часова у Центру за културу, а планиран је и одлазак учесника пјесничких сусрета на ријеку Укрину и посјета вјерским објектима у центру града.

Вече у част

побједника конкурса

Српски књижевни клуб „Вихор“, Удружење српских књижевника Словеније, Европске академије српских наука и умјетности и Савез српске дијаспоре Словеније представиће вечерас најуспјешније литерарне ствараоце на конкурсима „Сузе Козаре“ и „Пјесма Балкана и ЕУ 2023“, а биће промовисане и двије књиге Саше Гајића.

Како су најавили из „Вихора“, ова презенација названа је   „Најбољи међу најбољима“, а том приликом биће уручене и награде успјешним појединцима, организацијама и установама за стваралаштво и постигнуте резултате.

Исте вечери биће представљене и двије књиге аутора Саше Гајића под називом „Огледало живота“  и „Љубав у нама“ чији је издавач „Вихор“.

Током промоције, која је заказана за 18 часова у Центру за културу, наступиће и Женска пјевачка група СКУД „Дервента“.

Related posts

БЕСПЛАТНО НАУЧИТЕ ТЕХНИКУ ИНТАРЗИЈЕ

admin

Млади глумци упијали савјете
глумице Народног позоришта РС

Derventski List

Публика уживала уз
монодраму „Тражим мужа“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još