ИЗДВОЈЕНОНовости

Нових 39 беба
неизмјерна радост

Дервента је од марта до јуна ове године постала богатија за 39 беба, и то 23 дјевојчице и 16 дјечака, у чију част је Градска управа данас приредила традиционални пријем дарујући најмлађе становнике са по 500 марака.

У протекла три мјесеца 16 мајки родило је прво дијете, док је 15 породица постало богатије за друго дијете. Четири мајке су родиле треће дијете, а по једна мајка родила је четврто и пето дијете, док је једна породица постала богатија за близанце.

Према подацима из Градске управе, за исплату једнократне помоћи бебама и мајкама у протекла три мјесеца из буџета града издвојено је 19.500 КМ, а од почетка година до 31. маја за ове намјене исплаћено је 42.500 КМ.

Мајка Саре и Софије, Јелена Ђуричић истакла је да овај вид подршке града значи много за цијелу породицу.

– Кћерке Сара и Софија рођене су 27. априла, а имам и сина Сергеја. Добро се сналазим, јесте мало теже у односу на период када сам имала једну бебу, али имам и помоћ од свекрве и својих родитеља – казала је Ђуричићева.

Подршку града за рођење другог дјетета добила је и Свјетлана Дејановић.

– Имам једномјесечну бебу Марину и четворогодишњег сина Лазара. Овај поклон од Градске управе искористићемо да купимо беби поклон који ће имати као успомену за цијели живот – рекла је Дејановићева, а за друго дијете подршку је добила и Бојана Милинковић.

– Мајка сам тромјесечног Давида и четворогодишњег Лазара, а засигурно смо највише у потреби за пеленама. Како имамо старијег сина, доста је лакше јер имамо доста ствари које можемо да искористимо – објаснила је ова мајка.

Градоначелник Милорад Симић поручио је да ови пријеми, које град његује већ дуги низ година, дају снагу свима.

– Од мноштва дешавања која красе наш град,  овај пријем је засигурно једно од најважнијих, јер је прилика да позовемо и упознамо родитеље који су донијели нову радост Дервенти. Овог пута то су мајке, њих 38 које су родиле 39 дјеце, а то је традиционално прилика да се окупимо, фотографишемо, ствримо успомене и упутимо лијепе жеље поготово дјечици – рекао је Симић казавши да је неодвојиво од теме доласка на свијет нове дјеце и питање смјештаја у вртић.

– У току је проширење капацитета вртића чиме ће бити створен простор за пријем још 140 дјеце у ову предшколску установу. Тиме ће бити ријешен проблем са листом чекања за вртић. Ради се о инвестицији од готово милион марака, а које смо издвојили из властитих средстава – додао је градоначелник пожеливши родитељима и дјеци лијеп живот препун здравља и среће.

Подршка

Осим једнократне исплате новорођеним бебама, град  Дервента проводи низ пронаталитетних мјера и видова подршке за породице, ученике, студенте и друге категорије. За набавку школског прибора за све првачиће и награде ученицима предвиђено је 10.000 КМ, за стипендије ученицима 200.000 КМ, за текућу помоћ породици, дјеци и младима 150.000 КМ, учешће у вантјелесној оплодњу 30.000 КМ, трошкове превоза ученика 220.000 КМ, а за сервисирање услуга ученика са сметњама у развоју 8.000 КМ.

Related posts

Архијерејским похвалницама одликовани
заслужни Дервенћани и СКУД „Дервента“

Derventski List

Христос васкрсе!

Derventski List

Петорица бораца животима
задужили Дријен

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još