ИЗДВОЈЕНОНовости

Нови рендген апарат пуштен у употребу

Дигитални рендген апарат најновије генерације пуштен је данас у рад у Дому здравља и пацијентима ће омогућити шири спектар услуга у тој области, а почетак коришћења новог апарата озваничили су градоначелник Милорад Симић и директор установе др Мирко Шаран.

Набавка апарата коштала је 200.000 марака које су обезбијеђене заједничким улагањем локалне управе и Дома здравља.

Да су обнављање и модернизација опреме и улагање у нове технологије међу важнијим задацима Дома здравља истакао је др Шаран додајући да је сувишно и наглашавати значај набавке новог рендген апарата.

– За квалитетну услугу потребно је обезбиједити простор, кадар и опрему, а занављање опреме и улагање у новије технологије једна је од важнијих задаћа у нашој установи, с обзиром на то да простор и кадар имамо. Прошле године смо у лабораторију уложили 100.000 марака и тиме смо комплетно реновирали тај дио, а ове године смо уз помоћ локалне заједнице набавили дигитални рендген апарат. Ово је апарат најновије генерације који пружа далеко шири спектар могућности у односу на раније апарате – рекао је др Шаран захваливши се градоначелнику за подршку коју је пружио овој здравственој установи у протеклом периоду.

– Ту прије свега мислим на подршку коју имамо у свим сегментима, од давања једнократне помоћи установи и радницима прошле године, до куповине санитетских возила и учешћа у набавци дијагностике и свега осталог. Остало нам је још да сљедеће године инвестирамо у набавку дигиталног мамографа чиме бисмо дијагностику подигли на најсавременији ниво и квалитет услуга довели на ниво какав је у Западној Европи – додао је др Шаран.

Градоначелник је казао да ће нови редген апарат засигурно бити од велике користи пацијентима, а медицинском особљу омогућиће да свој посао раде још квалитетније.

– Када смо прије годину разматрали ову идеју, планирали смо је реализовати током двије године. Али, посрећило се да је буџет био у могућности да помогне, да је Дом здравља пословао ваљано и у року од годину успјели смо да набавимо нови апарат. Желим да подијелим задовољство што ће наши суграђани имати ново задовољство у Дому здравља и већ сада могу да кажем да ћемо поново уз учешће Дома здравља ићи у набавку мамографа. Хоћу да вјерујем да ћемо догодине у ово доба имати прилику обрадовати се још једном дијелу нове опреме која ће нашим грађанима бити на располагању – рекао је Симић.

Нови дитигални рендген апарат на услузи пацијентима био је већ данас.

Карактеристике

Шеф радиолошке службе др Биљана Живковић истакла је да радиологија у великом проценту зависи од напретка технологије.

– У односу на апарат који смо раније користили, а који је био аналогни, али дигитализован, најважнија предност новог апарата је квалитет слике која се добије. Слика је боље оштрине, има могућност накнадне обраде и проучавање детаља, а то омогућава лакше и боље постављање дијагнозе. Осим тога, много је краће вријеме експозиције, а то значи и мању дозу зрачења које пацијенти примају до 60 одсто, а и скраћује се вријеме прегледа. Поред тих техничких квалитета, код дигиталних апарата нема коришћења хемикалија па је здравље техничара који их користе заштићено, као и животна средина – навела је др Живковић додавши да се нада да ће у ближој будућности имати прилику да инсталирају и  дигитални мамомат.

Related posts

Неколико насеља данас без струје

Derventski List

УКИНУТО РЕТЕСТИРАЊЕ, ТЕСТ ЗА ПУТОВАЊЕ УЗ НАЈАВУ

admin

Митин „Српска те зове“
данас у Бањалуци

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još