ИЗДВОЈЕНОНовости

Питкy водy добила 22
домаћинства у Брезицима

Сан мјештана и повратника дервентског села Брезици испуњен је ових дана са завршетком водовода за 22 домаћинства, а данас је прослављено окончање пројекта вриједног 120.000 марака.

У селу које је прије рата насељавало 780 становника, данас борави њих десетак, док повремено посјећује око стотину Брезичана, а како су истакли мјештани, питка вода створиће услове за окупљање и већег броја људи.

Један од иницијатора за реализацију изградње водовода и предсједник „Удруге повратника села Брезици“ Стипе Чичак истакао је да се у реализацију идеје о довођењу воде у домаћинства кренуло прије годину.

– Радили смо на томе да добијемо водовод, а било је тешко и напорно, а и кад треба да се издвоји пуно новца, људи постају скептични, тако да су неки и и одустали, али смо ми остали и одлучили да ћемо исунити зацртано. Првобитна идеја је била да доведемо воду преко Станића, села удаљеног око шест и по километара, са базена на Плехану, одакле имамо природни пад, тако да смо избјегли додатне трошкове – казао је Чичак додавши да су поједини дијелови села била готово потпуно одсјечени без воде.

– Доњи Брезици су имали јако лошу воду и нису имали могућност ни да довезу воду у цистеранама, јер би нестало воде кроз три, четири часа. Горњи дио села је имао своје бунаре, али је било дискутабилно да ли је вода загађена и исправна за коришћење – објаснио је Чичак.

Задовољство због довођења питке воде у ово дервентско село са мјештанима је подијелио замјеник градоначелника Синиша Јефтић.

– Претпоставке за овај пројекат ријешене су раније резервоаром и потисним цјевоводом до резервоара у Плехану и пројектовањем за ово источно подручје територије Дервенте. Самим тим створене су и препоставке за ширење даље мреже за шта већ постоји интересовање и у околним селима. Домаћини су се организовали и искористили прилику да доведу питку воду и овај водовод је у систему градског водовода – казао је Јефтић подсјетивши да ће заједно са овим, као и завршетком водовода у осињском крају, те Кострешу, Барици и Доњем Вишњику готово цијело подручје Дервенте бити снабдјевено питком водом.

Питку воду из чесме у свом дому добио је и повратник Анте Брекало.

– Прикључак на водовод је био недостањани сан за нас повратнике. Највећим дијелом се мјештани изнијели овај пројекат, а захваљујући граду који нам је дао зелено свјетло, успјели смо да завршимо радове. Осим мјештана Брезика, вода долази и до мјештана Станића – објаснио је Брекало додавши да се водило рачуна и о материјално угроженијим мјештанима.

 -Уз помоћ наших пријатеља и успјели смо да неке сусједе ослободимо тих трошкова. Нас, мјештана из око десетак кућа, који смо ту готово цијело љето, буде око 50 и свима је стигла вода јуче – рекао је Брекало додавши да је вода прије рата била добра, а повратници су куповали воду за пиће и на тај начин се снабдијевали за неко вријеме колико су проводили овдје.

Радови на прикључивању овог села на питку воду повјерени су дервентској фирми „БС Инжињеринг“.

– Био је доста захтјеван посао, јер је ненасељен и у неким дијеловима неприступачан терен. Ми смо извршили спајање на главни цјевовод и дио прикључака што је трајало око 15 дана, а дио прикључака ће завршити АД „Комуналац“ – казао је Славиша Ђураш из овог предузећа.

Друштвени дом, школа и асфалт

Како је истакао Стипе Чичак, мјештани ће настојати да и кроз друге пројекте оживе ово село.

– Имамо намјеру разговарати са руководством града како би нам град додијелио концесију на стару школу и друштвени дом, од којих су сада остали темељи, али желимо да то поново подигнемо и оживимо село. Надамо се да ће се и наши политички представници побринути да све реализујемо. Такође, планирамо асфалт на главном путу кроз село у дужини од четири километра, тако да се надамо да ћемо уз помоћ града и помоћи Владе Републике Хрватске, барем у етапама моћи да то одрадимо – казао је Чичак.

Related posts

ЗАРАЖЕНО ЈОШ 79 ОСОБА У РС, МЕЂУ ЊИМА НЕМА ДЕРВЕНЋАНА

admin

Савко Пећић уз војне почасти испраћен на вјечни починак

admin

СВИ ЂАЦИ 1. СЕПТЕМБРА У КЛУПАМА, ЧАСОВИ СКРАЋЕНИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još