ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ОБЈАВЉЕН ПЛАН УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Плановима уписа у средње школе за школску 2020/2021. годину, који су одобрени Стручној и техничкој школи, те Средњошколском центру „Михајло Пупин“, мјеста има за 288 ученика у 12 одјељења, а на располагању су им већ позната, али модификована занимања.

Стручна и техничка школа поред стандардних смјерова као што су економски техничар, ЦНЦ техничар, те ветеринарски техничар који се „нуди“ сваке четврте године, ове године креирала је нешто другачију понуду будућим ђацима.

Директорица ове школе Бранка Јовић истакла је да је уложен велики напор да се план уписа усклади са жељама ученика, потребама привреде и тржишта рада.

– Ове године ђацима ће бити понуђен смјер кулинарски техничар и то као четворогодишња школа, да би се ученицима олакшао упис на факултет. Морам да нагласим да смо укинули пољопривредне техничаре и замијенили га смјером агротехничар, који можемо да окарактеришемо као побољшану и модерну верзију претходног занимања, пољопривредни техничар – казала је Јовићева додавши да је једино трогодишње занимање у овој школи смјер машинство и обрада метала, и то обједињеном одјељењу бравара и обрађивача метала резањем.

У Средњошколском центру „Михаило Пупин“ ове године ученицима су на располагању стандардни смјерови и то гимназија општег смјера, те рачунарско-информатички смјер и техничар мехатронике са по једним одјељењем. Овогодишњи новитет је техничар рачунарства и програмирања.

Директор ове школе Предраг Дринић казао је да је наставни кадар још претходне године прошао едукацију која подразумијева рад са савременим програмским језицима и системима, како би ученици добили добру „подлогу“ за даље усавршавање.

– Од трогодишњих занимања, на располагању имамо смјер модни обућар, те једно одјељење којим смо објединили ауто-електричаре и електричаре-ектроинсталатере –  рекао је Дринић и додао да се још увијек чекају упутства о томе на који  начин ће се ученици уписивати у средње школе.

Због ванредног стања које је на снази због појаве корона вируса у Републици Српској, ђаци завршног разреда основих школа ове године ће бити ускраћени за дане отворених врата, гдје су претходних година могли да се упознају са занимања којима им се нуде у средњим школама.

Због тога, већина њих, с нестрпљењем очекује упутства за упис у средњу школу.

– Планирао сам да упишем смјер ветернинарски техничар и ево посрећило ми се да је тај смјер и планиран. Такође, очекивао сам да ћу кроз Дан отворених врата и посјету школи од старијих  ученика чути искуства о пракси и још много чему, али сада ћу ипак се сам снаћи – казао је Никола К. који овог прољећа завршава основну школу.

План уписа у средње школе доступан је свим ученицима деветих разреда и њиховим родитељима путем андроид апликације „Водич кроз занимања“ која се може пронаћи на сајту Министарства просвјете и културе РС.

Начин уписа

У средњим школама у Српској ове године има мјеста за 10.696 ученика, а девети разред завршиће 9.841 ученик.  Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић рекла је да раније да предаја документације за упис може бити организована електронски или поштом.

 

 

Стручна и техничка школа

Занимање Степен Бр.ученика Одјељења
Техничар ЦНЦ технологија IV 24 1
Комбиновано одјељење

Машинство/обрада метала резањем

III 24 1
Кулинарски техничар IV 24 1
Агротехничар IV 24 1
Ветеринарски техничар IV 24 1
Економски техничар IV 24 1

 

СШЦ „Михило Пупин“

Занимање Степен Бр.ученика Одјељење
Гимназија (општи смјер) IV 24 1
Рачунарско -информатички смјер IV 24 1
Техничар мехатронике IV 24 1
Комбиновано одјељење ауто.електричар, електричар/

електроинсталатер

III 24 1
Техничар рачунарства и програмирања IV 24 1
Модни обућар III 24 1

Related posts

Органска производња хвата замах

admin

Комшије сложно притекле у помоћ

admin

„Сомијада“ од 23. до 25. јула

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još