Uncategorized @bsИЗДВОЈЕНОНовости

Освештан комплекс Старе цркве
– симбол опстанка Дервенте

Митрополит зворничко – тузлански Фотије освештао је данас комплекс Старе цркве у Српској вароши у присуству великог броја вјерника, те предсједника Републике Српске Милорада Додика и руководства града на челу са градоначелнком Милорадом Симићем.

Послије свете архијерејске литургије, митрополит Фотије и епископ горњокарловачки Герасим освештали су комплекс и Светосавску салу која је заједно са црквом, мртвачницом са палионицом свијећа и звоником, подигнута на темељима некадашњег храма.

Митрополит је истакао да је данас велики дан за Дервенту, као и за цијелу епархију.

– Ово је епархија у којој радимо, градимо, зидамо и нашу децу васпитавамо у православној вери и боримо се уз Божију помоћ, али да немамо добар однос са институцијама Републике Српске, не бисмо могли ни трећину од тога свега да урадимо. Једино сарадњом цркве и државе постижемо добро народу. То је идеал Немањића и у том друштвено – политичком систему, Срби су дали највише. Тада су никли Хиландар и друге наше светиње и том идеалу треба да тежимо да се вратимо и тада смо на правом путу Светога Саве, Немањића, Светог цара Лазара, косовских јунака и свих наших великих делатника – казао је митрополит Фотије.

Предсједник РС Милорад Додик истакао је да је од изузетног значаја када се обнавља или гради храм, јер је то питање будућности народа.

– Нисам оклијевао да будем присутан тамо гдје се гради српски православни храм са могућностима које има кабинет, односно предсједник Републике Српске. Дали смо 100.000 марака за реконструкцију ове светиње и уз овак народ смо и када овај комплекс освештавамо и свједочимо започињању новог живота ове цркве која је несумњиво симбол Дервенте и свега онога што је била у прошлости и свега оног што ће тек бити у будућности – рекао је Додик.

Да је данашњи чин освештања комплекса у Српској вароши велика светковина за Дервенту истакао је и градоначелник Милорад Симић.

– Говоримо о Старој цркви, која траје 173 године, а чију изградњу су наши преци издејствовали у турској порти. То је значајно за цијело становништво, не само православно – истакао је Симић изразивши захвалност свима који су се ангажовали да би обновили светињу.

– Ми у Дервенти, и по томе је препознатљива, упоредо чувамо и тековине католичке и исламске заједнице на што сам поносан – казао је Симић.

Протонамјесник Љубиша Новић подсјетио је на историјат Старе цркве која је грађена од 1851. до 1855. године, а према томе најстарија је богомоља на нашим просторима.

– Стара црква у Дервенти је кроз историју имала успоне и падове као и сви ми, да би 1992. године на Спасовдан претворена у прах и од тада вјерници у Дервенти нису имали своју богомољу. Толико година послије, 2018. године успјели смо да обновимо Стару цркву и да данас освештамо цијели комплекс са свим објектима и ово је један важан дан за Дервенту и све нас који овдје живимо, јер је присутна посебна емоција и енергија која је опипљива и видљива из дана у дан – рекао је Новић, а свештеник Далибор Ђекић захвалио се свима, у првом реду предсједнику Републике Милораду Додику, који су помогли да симбол Дервенте, Стара црква, буде обновљена и освештана.

Свечаности, коју је употпунио и културно – умјетнички програм СКУД-а „Дервента“ и КУДМ-а „Босиљак“, те малишана вртића „Трол“ и полазника Драмског студија Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, присуствовао је и потпредсједник РС Давор Прањић, а за присутне је организован и заједнички ручак.

Орден и похвалнице

Орденом Светог Саве другог реда одликован је Драго Наградић, а Архијерејском похвалницом одликовани су предсједник Републике Српске Милорад Додик, градоначелник Дервенте Милорад Симић, те Игор Жунић, Перо Ђурић, Денис Пијетловић, Славен Гојковић, Миланко Балешевић, Драган Маркелић, те Андреј и Александар Наградић.

Related posts

Неупитна подршка
најстаријој популацији

Derventski List

СКУД „Дервента“ величанственим
концертом заокружио 30 година рада

Derventski List

Вода из чесми у парку „9. јануар“ исправна за пиће

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još