ИЗДВОЈЕНОНовости

Патријарх српски Порфирије посјећивао Дервенту (Фото)

Новоизабрани патријарх српски Порфирије биће устоличен данас у Саборној цркви у Београду, а нови поглавар Српске православне цркве, коријене вуче из Дервенте, тачније из Црнче.

Досадашњи митрополит загребачко – љубљански Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју. Прво је од троје деце Радивоја и Радојке Перић, који су се, после Другог светског рата, из Црнче крај Дервенте доселили у Војводину.

Дервенту је посјетио посљедњи пут у августу 2019. године, када је присуствовао освештању звона на Саборном храму Успења Пресвете Богородице. Порфирије је, заједно са другим црквеним великодостојницима, освештао и иконостас у дервентском храму, и то у октобру 2016. године.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве на јучерашњем засједању у Спомен-храму Светог Саве у Београду изабрао је митрополита загребачко -љубљанског Порфирија за патријарха српског.

Према прописима Светог архијерејског сабора, патријарх се устоличава на свечаној Светој архијерејској литургији, чиме ступа у права и дужности врховног поглавара и старјешине Српске православне цркве.

Устоличењем у Саборној цркви нови патријарх и званично преузима дужност.

Устоличење почиње Светом архијерејском литургијом, на крају које се као симболи патријараршке власти новом патријарху уручују инсигније – панагија српских светитеља, жезло и бијела пана.

Током увођења новог патријарха у Светосавски трон присутни у храму три пута узвикну „достојан“, а потом нови поглавар СПЦ одржи бесједу.

Порфирије је 46. поглавар СПЦ на трону Светог Саве.

Освештање иконостаса у дервентском храму 29. октобар 2016. године

Related posts

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА ДАНАС

admin

Свети Сава заштитник и путоказ српског рода

admin

ЗЕЛЕНО СВЈЕТЛО ЗА ПЛАНОВЕ ЈАВНИХ УСТАНОВА И ПРЕДУЗЕЋА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još