ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОДРШКА РАДУ УПРАВЕ, БУЏЕТ ЛАНИ БИО У СУФИЦИТУ

Одборници Скупштине општине усвојили су на данашњој сједници извјештај о раду начелника и Општинске управе у прошлој години, као и извјештај о извршењу буџета општине за 2018. годину, у којем је евидентиран суфицит од 1.117.873 марака.

Начелник општине Милорад Симић, говорећи о свом и раду локалне управе у прошлој години, казао је да се у доброј мјери одговорило задацима, констатујући да увијек може боље.

– Увијек настојим да озбиљно радимо и будемо од користи нашим грађанима. Настојим у највећој мјери да оправдамо плате које имамо – рекао је Симић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић казао је да је демографска слика општине, односно подаци о броју рођених и умрлих на подручју општине, а који су наведени у извјештају о раду Општинске управе, поражавајући. Указао је и на  информацију о проведеним јавним набавкама од око 300.000 марака, а које нису подлијегале редовном поступку набавки.

Шеф клуба посланика ПДП-а Мирко Петрић упитао је за судбину око 600.000 марака општинских средстава које су биле депоноване у Бобар банци, а о чему нема информација у извјештају о раду локалне управе, као ни о статусу породилишта.

– Било би корисно и да знамо колико општинских стипендиста се врати у Дервенту послије студија – казао је Петрић упитавши и на који начин се грађани обавјештавају о ситуацијама када се утврди неисправност воде.

Начелник Одјељења за финансије Миле Стринић казао је да је Законом о јавним набавкама дефинисано које набавке спадају у монополски систем набавки, наводећи да се ради о Службеном гласнику, електричној енергији и ПТТ услугама.

– Средства депонована у Бобар банци су призната од стране стечајног управника и процедура у вези с тим је у току. У ранијим извјештајима о раду Општинске управе извјештавали смо о томе – казао је Стринић.

Одборник СНСД-а Славиша Ђураш казао је да је тема породилишта апсолвирана на прошлој сједници СО, када је разматран рад Дома здравља Дервента, те да нема потребе се враћати на ту тему.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Миле Тадић одговорио је Петрићу да је важећим документима децидно објашњена процедура у случају утврђивању неисправности воде.

– Комунално предузеће дужно је да, чим се утврди неисправност воде, о томе обавијести грађане путем средстава информисања – истакао је Тадић.

Начелник Одјељења за општу управу Боривоје Голубовић објаснио је да број уписа у матичне књиге не одражава стварно стање и не може се довести у везу са стопом наталитета и морталитета.

– Дјеца која се рађају у другим градовима и државама не морају бити уписана у матичне књиге на подручју Дервенте – објаснио је он.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Денис Пијетловић  похвали је рад јавне управе, посебно број запослених.

– У односу на друге општине, Дервента нема вишка радника у јавној управи, већ напротив седам раних мјеста, а која су предвиђена, нису попуњена. Волио бих када би непопуњено радно мјесто у Одјељењу за инспекцијске послове, на позицији комунални полицајац, било ријешено. Дервента тренутно има два комунална полицајца, који имају велик обим посла, а требало би да их има бар пет – казао је Пијетловић додајући да би било добро када би Скупштина општине имала податке о броју рођене дјеце која су рођена у околним општинама, а живе у Дервенти.

Извјештај о раду начелника и Општинске управе усвојен је са 16 гласова за, а толико одборника је подржао и Извјештај о извршењу буџета.

Стринић је, образлажући овај документ, казао да да је извршење буџета веће за 7,3 одсто у односу на план, због чега је евидентан суфицит у износу од 1.117.873 КМ.

– О суфуциту и расположивим средствима за расподјелу одборници ће одлучивати на некој од предстојећих сједница – рекао је Стринић.

На дневном реду било је и доношење одлука о продаји парцела у Новом насељу, те о лицитацији за парцеле у Комунално-сервисном центру.

Начелница одјељења за просторно уређење Љубица Бећаревић појаснила је о којим се парцелама ради, подсјетивши да је у Новом насељу понуђено 76 парцела, а одборници су одлучивали о продаји 14 плацева. Када је ријеч о земљишту у Комунално-сервисном центру, ради се о пет парцела за које се појавио купац који би те парцеле објединио.

У обједињеној расправи наглашен је проблем са Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове када је у питању добијање листа непокретности, нарочито у случају катастарске општине Дервента 1, на шта је посебно указао Денис Пијетловић.

– Ми смо премијера Радована Вишковића током његове посјете Дервнети, упознали са проблемима, послали смо и званични допис на његову адресу, али од нас ништа више не зависи. Урадили смо заиста све што смо могли и што је до нас – појаснила је Бећаревићева.

Такође, донесени су план годишњег утрошка намјенских средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената и програм намјенског утрошка средстава посебних водних накнада за 2019. годину, те су усвојени извјештаји о утрошку тих средстава у прошлој години. Подршку је добио и рад Правобранилаштва РС са сједиштем замјеника у Добоју, а представник те институције Милкица Гарић укратко је изложила извјештај рекавши да је у прошлој години било 14 предмета, од којих се највећи број односи на власништво.

Одборници су усвојили и измјене одлуке о одређивању матичних подручја за вођење матичних књига, те информацију о стању у области културе са мјерама за превазилажење стања. Бранко Катанић, као предсједник Савјета за културу, изнио је закључке који су донесени у том радном тијелу како би област културе била на већем нивоу.

– Један од закључака је доношење програма са календаром активности и ако је могуће класификацијом, затим одређивање простора за рад појединим актерима културе и финансирање, односно могућност грантовског финансирањ – рекао је он.

Денис Пијетловић рекао је да је култура на маргини, али да Дервента има бројна и разноврсна културна дешавања.

Објекат

„Брацо и сека“

Одборници су подржали и Приједлог одлуке о продаји непокретности у својини општине Дервента путем прве лицитације привредном друштву „Дрвопрерада Ђурић“. ради се о дијелу земљишта и зграде познатије као „Брацо и сека“. Одборник СНСД-а Славиша Ђураш упитао је због чега је лицитација за наведену парцелу и зграду проведена 2015. године, с обзиром да то земљиште тада није било општинско.

– Проблем је што цијена некретнина није била иста прије четири године и сада, а уз то општина је изгубила камату. Хоће ли некадашњи власник „Тргопромет“ намирити општини штету. Лицитацију је требало поништити и провести поново – рекао је Ђураш.

Бећаревићева је објаснила поступак којим је ишла лицитација за продају наведеног земљиша и зграде, додавши да је купац до сада уплатио кауцију за лицитацију од око 9.000 марака.
– Излицитирана цијена је око 90.000 марака и по доношењу ове одлуке, купац је дужан да наведени износ и уплати уз урачунату кауцију – казала је Бећаревићева.

Честитке

Прије почетка засједања одборник СДС-а Перо Ђурић честитао је начелнику општине Милораду Симићу на признању Капетан Миша Анастасијевић које му је недавно уручено у Новом Саду, а потпредсједнику Скупштине општине Славену Гојковићу на именовању за в.д. директора „Шума РС“, те Општинској изборној комисији на признању које им је ЦИК уручио, а честиткама су се придружили и остале колеге из скупштинских клупа.

Related posts

Ентузијазмом откривају тајне гастрономије

admin

Дио града сутра
без струје

Derventski List

ХРВАТСКА УКИДА ОБАВЕЗНУ ИЗОЛАЦИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ БИХ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još