ИЗДВОЈЕНОНовости

Почела масовнија вакцинација Дервенћана

У дервентском Дому здравља данас се проводи масовна вакцинација против корона вируса становника старијих од 65 година, а вакцину „Астра Зенека“ требало би да прими 100 особа које су пријављене за имунизацију.

Према листи пријављених, на којој је забиљежено више од 1.000 Дервенћана старијих од 65 година, стотину лица ће у терминима о којим су претходно обавијештени, проћи кроз процес вакцинације првом дозом вакцине.

Епидемиолог дервентског Дома здравља Милена Бјеговић Ђујић истакла је да велико интересовање грађана за имунизацију премашује доступност количина вакцина које имају, те да је до сада вакцинисано 248 становника Дервенте.

– До сада, што се тиче лица старијих од 65 година, на листи чекања имамо више од 1.000 одоба, а у складу са планом вакцинације против корона вирусне инфекције у РС, и Дом здравља Дервента направио је свој план и вакцинација се одвија према приоритетима. Први на реду за вакцинацију били су здравствени радници и корисници Домова за старија лица, код којих је већ завршена ревакцинација. Сљедећу групу чине лица старија од 65 година и уназад двије до три седмице вршимо вакцинацију и ових лица у складу са планом и у складу са количинама вакцина које су нам на располагању. Интересовање нашег становништва је веће од доступности вакцина, али се трудимо бар на основу онога колико имамо да омогућимо вакцинацију становништва које је најприоритетније – објаснила је др Бјеговић Ђујић додавши да се данас проводи вакцинација „Астра Зенека“ вакцином која је по први пут доступна у овој здравственој установи.

– Данас је планирана вакцинација првом дозом вакцине произвођача „Астра Зенека“. Раније смо вакцинисали вакцинама које су нам биле доступне и то „Спутњик В“, те „Фајзер Биомтек“ – рекла је она додавши да су све вакцине испитане, те самим тим и безбједне.

Епидемиолог Дома здравља Дервента објаснила је и да се за процес вакцинације пријавио велики број млађих од 65 година.

– Јављају нам се у великом броју лица и млађа од 65 година и до сада имамо око 400 лица која су се пријавила, а који су пацијенати са хроничним обољењима. Јављају нам се и млађи који немају хронична обољења, али они за сада нису приоритетна категорија. Послије вакцинације приоритетних категорија, планирано је да процесу вакцинације приступе запослени у установама од великог интереса за друштвену заједницу – рекла је епидемиолог дервентског Дома здравља.

Суградјани који су прбу дозу вакцине примили јутрос истакли су да се, упркос треми коју су имали, одлично осјећају.

– Дошао сам у заказано вријеме и нисам дуго чекао, с обзиром да је све јако добро организовано. Особље је јако љубазно и претходно сам посјетио љекара, тако да је све у реду и сада се осјећам добро – објаснио је Дервенћанин који је примио прву дозу, а његова суграђанка се сложила да се добро осјећа, те да се ниједног тренутка није двоумила да ли да се вакцинише с обзиром да је ријеч о заштити сопственог здравља и здравља најближих.

Првом дозом вакцине против корона вирусне инфекције „Астра Зенека“ данас се вакцинисао и брачни пар Лазаревић, Ананија и Марица који су похвалили организацију и захвалили се медицинском особљу на љубазности при вакцинацији, али и пријави коју су обавили телефоном што је било олакшавајуће, те истакли да немају реакција и да се осјећају добро, а Дервенћанин Боро Буковица објаснио је да се раније консултовао са медицинским особљем по питању безбиједности вакцине.

– Био сам припремљен за данашњи дан и нисам имао дилеме да ли треба да се вакцинишем. Могао сам у Србији да се вакцинишем, али с обзиром на пут одлучио сам да то ипак урадим овдје. Није ми било важно која је вакцина, јер сам се консултовао са здравственим радницима и схватио да су све довољно безбиједне – казао је Буковица.

 

Related posts

Земљотрес затресао и Дервенту

admin

ПЕЋИЋ И МИОДАНИЋЕВА ПРЕДЛОЖЕНИ ЗА ЗАХВАЛНИЦЕ

admin

Дервента добила
71 новог стипендисту

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još