ИЗДВОЈЕНОКултура

„Пркос фест“ започео свој низ
вечери обојених културом

Љетња манифестација „Пркос фест“, која је постала препознатљиви дио културне сцене Дервенте, вечерас је на платоу испред Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ изложбом Бранкице Симић и представом „Мало благо“ Градског позоришта „Јазавац“ у Центру за културу, започела свој низ вечери обојених културом.

Већ трећу годину заредом ова манифестација настоји да представи афирмисане и неафирмисане умјетнике свих грана умјетности, те анимира младе да се придружи култури.

По први пут на „Пркос фесту“ учествовала је историчарка Бранкица Симић и то изложбом у част Дервенћана, дешавања и знаменитости нашег града.

– Изложба прати период од старог вијека, праисторијског до Првог свјетског рата, а на осам паноа који чине изложбу настојала сам да истакнем занимљиву и развијену историју Дервенте. Почевши од периода праисторије, овај простор је већ био насељен до средњег вијека, кроз нови вијек, а историја је била бурна и под турском и аустроугарском влашћу, а нарочито је значајно приказати догађаје и грађевине које су ту биле почев од дервентске тврђаве, па и саме „Пркос“ куће по којој ова манифестација носи име, а Дервента је и први град који је имао читаоницу на овим просторима – казала је Симићева, а након изложбе на отвореном љубитељи позоришта имали су прилику да уживају у представи „Мало благо“.

– Ирски комад списатељице Елен Марфи који је преведен као „Мало благо“ је аутентична и модерна представа за одрасле који прати причу три жене, три генерације, а ова представа је најуспјешнија са репертоара „Јазавца“ – казала је глумица Слађана Зрнић истакавши да ову представу воли и публика, али и глумачка постава. 

– Сезону завршавамо овдје у Дервенти, то јесте од вечерас, а од септембра радимо нове представе – додала је глумица Белинда Стијак.

Као и ранијих година организацију ове манифестације понијеле су раднице у просвјети и култури Милијана Жунић, Драгана Латиновић и Александра Мариловић заједно са Народном библиотеком „Бранко Радичевић“.

– Из године у годину трудимо се да кроз „Пркос фест“ понудимо нешто ново, представимо умјетнике и доведемо нешто што немамо у свом граду, те „подигнемо“ културу на виши ниво. Као и раније, настојимо да приредимо програм за све узрасте и укусе – казала је директорица библиотеке Мирјана Плиснић.

„Пркос фест“ ће ове године у пет издања, од 3. до 26. јула бити домаћин представама, плесу, концерту и изложбама.

Related posts

Борачке категорије заслужују посебан сензибилитет друштва

admin

Ђаци се враћају у школске клупе

admin

Вода стигла до 24 домаћинства у Горњем Вишњику

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još