Друштво

Проширен обухват корисника
помоћи за трошкове гријања

Влада Републике Српске измијенила је Одлуку о начину реализације пакета енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима којом се проширује обухват корисника за додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања.

Помоћник министра за социјалну, дјечију и породичну заштиту Владимир Макарић појаснио је да се измјена односи на пензионере чија пензија не прелази 350 КМ без обзира на то колика су просјечна примања чланова њихових домаћинстава.

Ријеч је о инструменту претприступне помоћи ИПА три за 2023. годину, а Макарић истиче да је захтјев донатора био да помоћ обухвати више од 50.000 корисника, за шта ће бити издвојена 32 милиона КМ.

– Ову врсту помоћи ће добити сви пензионери у Републици Српској који имају пензију до 350 КМ, осим корисника сразмјерне пензије. То су корисници који осим у Републици Српској остварују право на пензију и у ФБиХ или некој другој земљи. Право на овакву врсту подршке има само један члан домаћинства – рекао је Макарић за Срну.

За остваривање ове помоћи, пензионери се неће, као раније, пријављивати центрима за социјални рад, нити је потребно да им достављају било какву документацију, али ће се радити провјере и допуњавати спискови са корисницима који су у међувремену остварили право на пензију.

– Фонд ПИО ће доставити податке Министарству здравља и социјалне заштите да бисмо могли утврдити појединачни износ по кориснику зато што ћемо укупан износ помоћи подијелити са бројем корисника који су испунили услов – појаснио је Макарић.

Раније је дефинисано да на ову врсту подршке могу рачунати и корисници права на новчану помоћ по основу закона којим се уређује област социјалне заштите, корисници права на додатак на дјецу, незапослени борци од прве до пете категорије млађи од 60 година, а који су корисници мјесечног новчаног примања на основу Одлуке о исплати мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима.

Подршка је обезбијеђена и за борце од прве до пете категорије који су старији од 60 година, а налазе се у стању социјалне потребе, према подацима из Министарства рада и борачко – инвалидске заштите.

(Глас Српске)

Related posts

Подршка пројектима младих надохват руке

admin

Ресурсни ЦНЦ центар мјесто обуке стручних кадрова

admin

УЧЕНИЦИ У НЕБО ПУСТИЛИ БАЛОНЕ СА ПОРУКАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još