Друштво

Хранитељство хуман чин

Хранитељство је погодан облик збрињавања дјеце без родитељског старања, јер им омогућава да нађу свој дом, стекну позитивно породично искуство, те сачувају лични и породични идентитет, подсјећају из дервентског Центра за социјални рад у сусрет „Дјечијој недјељи“.

– Хранитељство је прије свега хуман чин који поред своје примарне улоге, а то је збрињавање дјеце без родитељског старања, хранитељима пружа посебан осјећај личног задовољства и као такво свакако заслужује и већу пажњу у свим срединама у Републици Српској – истакла је психолог у дервентском Центру за социјални рад Маја Пјерановић поводом предстојеће „Дјечије недјеље“ којом се сваке године у првим данима октобра указује на важност поштивања дјечијих права.

– Важно је нагласити предности породичног смјештаја дјеце над институционалним, јер је опште признато да је породица најбоље окружење за обезбјеђивање максималних могућности за пуни емотивни, физички и интелектуални развој дјетета – рекла је Пјерановићева подсјећајући да је хранитељска породица породица са једним или више пунољетних лица, за коју је извршена процјена и оспособљавање за хранитељство, која испуњава прописане услове и остварује накнаду за своје пружене услуге.

– Три су облика хранитељства, стандардно, специјализовано и ургентно хранитељство. Стандардно хранитељство задовољава потребе дјетета за које је процијењено да је примјена хранитељства у његовом најбољем интересу, док се специјализованим хранитељством пружају посебне услуге дјеци, омладини и одраслим лицима, којима је због психофизичког или здравственог стања потребна додатна њега и подршка. Ургентно хранитељство се примјењује у хитним ситуацијама када је дошло до напуштања дјетета од родитеља или њихове спријечености да брину о дјетету – објаснила је Пјерановићева наглашавајући да многи, у незнању, лако замијене појмове хранитељских породица и усвојења.

– Разлика је велика. Хранитељством се баве породице које су прошле пут обуке и стекле лиценцу за бављење хранитељством. Захтјев за стицање статуса хранитељске породице се предаје у Центру за социјални рад. Сваки од потенцијалних хранитеља пролази програме припреме за хранитељство, послије чега му се издаје потврда за хранитељство – додала је она.

Хранитељство обезбјеђује дјетету адекватан раст и развој у складу са његовим потребама и индивидуалним карактеристикама кроз безбједно и сигурно породично окружење. Породично окружење неопходно је за одрастање сваког дјетета, како би се дијете осјетило заштићено и да му живот на дневном нивоу буде предвидив, а то је оно што хранитељство као облик збрињавања нуди. 

Дан отворених врата

Поводом „Дјечије недјеље“, која се ове године обиљежава од 2. до 8. октобра дервентски Центар за социјални рад организује Дан отворених врата.

– Позивамо све заинтересоване суграђане да у четвртак, 5. октобра од 7.30 до 15.30 часова дођу у ову установу како би добили све потребне информације о хранитељству – поручили су из Центра за социјални рад.

Related posts

Освештан Светосавски
дом и звоно за цркву

Derventski List

ЈЕЛЕНА И МАРИО ВЕЧЕРАС КУВАЈУ НА АТВ-У

admin

АМБАРИ СЕ ПУНЕ КВАЛИТЕТНИМ КУКУРУЗОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još