Друштво

Пчеларство постало
стил живота

Пчеларство је мој хоби, љубав, али и својеврсни стил живота, и надам се да ћу у будућности моћи потпуно да се посветим овом занимљивом и изазовном занимању.

Каже то пчелар Дејан Радановић који у Великој Сочаници има око 40 пчелињиг друштава.

– Не знам да ли се ја бавим печалама или оне мноме, али знам да сам овисан о њима и да је пчеларство мој начин живота. Љубав према пчеларству родила се у раном дјетињству, а и већи дио моје породице је у овом послу од давнина. Брат и ја смо се као дјеца играли у пчелињаку и од стрица учили тајне заната. Све је то утицало на мене да и сам 2018. године почнем да се бавим пчеларством – прича Радановић који признаје да је и за овај посао, као и већину других, пресудно стрпљење, труд и љубав.

– То је посао од којег може солидно да се живи, али потребно је знање и наравно труд – каже двадесетосмогодишњи Радановић.

У пчелињаку му је на почецима помагао брат којем је пчеластво и ужа специјалност. Постепено развијајући посао, Радановић данас производи више врста меда.

– Како сезона испаше одмиче дио пчелињака селим и сакупљам мед на другим локацијама. Пчеле на испашу возим у Брод и Босански Петровац – додаје он поносно истичући да већ има приличан број сталних купаца.

– Имам своје задовољне купце који препознају квалитет и цијене мој труд. Чест сам гост и привредних сајмова широм Републике Српске, тако да и ту пласирам своје производе и проналазим нове купце. Савјетујем људе да купују мед и друге пчелиње производе од провјерених произвођача, јер ако су 100 одсто природни, онда су они не само храна, већ и лијек – каже Радановић наводећи да је ова година веома тешка за пчеларе због великог броја губитака пчелињих друштава због појаве болести пчела.

– Због болести дисајних путева код пчела јесенас сам изгубио десетак друштава. Други пчелари се жале на још веће губитке, тако да сада у рано прољеће покушавамо да докупимо одређен број друштава да би вратили капацитет пчелињака и могли наставити са производњом меда у количинама које смо имали прије појаве болести – наводи Радановић који највише посла у пчелињаку има управо у прољеће.

– Морамо да припремимо пчеле за прву багремову испашу, а паралелно почиње и производња матица која траје током љета. Kрајем маја долази и прво врцање меда тако да треба доста вриједних руку да то све одрадимо. Што се тиче приноса, прошла година је била добра, принос је био око 20 килограма меда по кошници. Ове године видјећемо како ће бити – каже овај Сочаничанин који је на листи младих пољопривредника који добијају подстицаје и из буџета града.

Производи

Радановић је своју понуду пчелињих производа постепено проширивао, па сада осим меда, купцима нуди и мед у саћу, прополис капи, мелем од воска, пчелињу пергу и селекционе матице. 

Related posts

Топла зима погубна
за пшеницу и јечам

Derventski List

Историја Балкана и пирамиде
заинтересовали бројне Дервенћане

Derventski List

Риболовци одмјерили снаге

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još