ИЗДВОЈЕНОНовости

Савиндан прослављен
у духу просвјетитељства

Лик и дјело првог српског архиепископа и просвјетитеља Светог Саве и данас су, вијековима послије утемељења српске цркве и школе, јасан путоказ просвјетитељства, духовности и знања. У том духу данас је у свим основним и средњим школама прослављен Савиндан, школска слава.

Славски обреди и приредбе поводом овог празника окупили су око идеје светосавља дервентске просвјетне раднике и ђаке.

Приредбом ђака Основне школе „Никола Тесла“ у Центру за културу, у присуству руководства школе, наставника и ученика, указано је на све чиме је Свети Сава задужио српски род. У просторијама школе одржан је и славски обред.

Директор школе Љубиша Ђурић честитајући крсну славу ђацима и просвјетним радницима, пожелио је успјешан наставак школске године.

Свечано је било и у ОШ „19. април“, такође уз приредбу и славски обред, а директорица школе Елвира Миљић казала је да се традиционално, као и сваке године, у част првог српског светитеља и просвјетитеља Светог Саве у овој уприличи пригодан програм.

– У програм су учествовали ученици рецитаторске секције нижих и виших разреда, ученици драмске секције и школски хор – навела је Миљићева.

Савиндан је у свечаном тону прослављен и у Средњошколском центру „Михајло Пупин“.

– Допринос Светог Саве, највећег сина нашег народа, развоју српске културе је непроцјењив, а посебно развоју писмености и књижевности. Инцирао је отвварање првих значајних школа код нас, доносио је књиге са својих путовања стављајући их на располагање своме народу. Од великог је значаја да наша дјеца наставе да иду путем светосавља – казала је директорица школе Гордана Асентићева.

Школска слава је свечано обиљежена и у Стручној и техничкој школи, а директорица Бранка Јовић додала је да је у оквиру радног ненаставног дана, ученицима одржан један школски час посвећен лику и дјелу Светога Саве. У школском ресторану одржана је приредба, а потом и славски обред.

– На овај начин смо исказали поштовање према светом путу просвјетитеља, којим се часно бавимо, његујући традицију – нагласила је Јовићева.

Свечано, уз приредбе и славске обреде било је и у основним школама „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи и „Тодор Докић“ у Календеровцима.

Светосавска академија

Централна манифестација поводом празника посвећеног утемељивачу српске цркве, дражве и школства биће одржана сутра у 17 часова у Центру за културу. Домаћин овогодишње Светосавске академије је Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, али и дружења дервентских просвјетних радника које је такође најављено за сутра.

 

Related posts

ОБИЉЕЖЕН ДАН УСТАНКА НАРОДА БиХ

admin

ЗЕЛЕНО СВЈЕТЛО ЗА РАСПОДЈЕЛУ СУФИЦИТА И НАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2021.

admin

Свјетлост бадњака и
молитве обасјали вјернике

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još