ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Свадбена звона гласнија од короне

Пандемија корона вируса и „нова нормалност“ коју је она донијела, нису стали на пут Дервенћанима који су прошле године жељели да уплове у брачне воде, а у јеку корона вируса обављено је 135 вјенчања.

Према подацима Матичне службе 105 парова општинско вјенчање уприличило је у Дервенти, док је 30 парова, од којих је бар једно од супружника са пребивалиштем у Дервенти, судбоносно „да“ изговорило у иностранству.

– Подаци наше службе показују да је више парова брак склопило током 2019. године, тачније њих 174, као и 46 у иностранству од којих је бар један супружник из Дервенте – објаснили су из Матичне службе.

Они који су се одлучили да уплове у брачну луку у вријеме пандемије, морали су свадбено весеље да прилагоде мјерама заштите које су биле на снази.

Жељана и Милош Лазаревић, који су склопили брак у септембру прошле године, кажу да иако је организација вјенчања сама себи препуна стреса за младенце, у јеку пандeмије то је било додатно теже. Свој дан жељели су да прославе великим свадбеним весељем, уз велики број званица, музику, торту, фотографисање.

– Када смо схватили да од првобитног плана неће бити ништа, промијенили смо мјесто одржавања и готово све остале ставке свадбе, а седам дана прије вјенчања власници салона су нам отказали резервацију, тако да смо у рекордном року пронашли алтернативу. Весеље смо, уз дозвољени број званица, одржали на отвореном поред једне викендице – испричали су Лазаревићи којима ће дан њиховог вјенчања, иако га нису тако замишљали, остати у најљепшем сјећању.

У сличној ситуацији нашли су се и млади супружници Жељка и Бошко Панић, који су такође морали да прилагоде своју свадбену забаву.

– Још у децембру 2019. године, заказали смо салон „Premium“, бенд и фотографа за 17. октобар, датум који смо изабрали за дан наше свадбе, а листа званица бројала је 520 људи. У међувремену смо морали да реорганизујемо славље – казао је овај брачни пар.

Панићи су додали да су, иако ништа није било онако како су у почетку планирали, имали савршено вјенчање.

– Најважније нам је било да су сви гости послије прославе остали доброг здравља. Упркос промјенама, као то да су наше званице носиле маске у цркви, те да је само мањи број људи присуствовао општинском вјенчању, као и да смо прославу уприличили код куће, ми смо пресрећни како је све у завршници изгледало, а уз нас, наши најближи су дали свој максимум да нам то буде најљепши дан, а што је најважније, сви су се понијели одговорно, тако да наша свадба није „изродила“ нове случајеве корона вируса – рекли су Панићи.

Презиме

Од 135 парова који су у брак ступили током 2020. године, 121 младенка је узела мужевљево презиме, док је њих осам свом презимену придодало изабраниково, а шест младенки одлучило се да задржи своје презиме.

Related posts

БЕЈБИ БУМ У СРПСКОЈ, ЗА ДАН РОЂЕНО 35 БЕБА

admin

Републички штаб продужио све постојеће мјере и за празнике

admin

Титула ђака генерације испуњење сна

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još