ДруштвоИЗДВОЈЕНО

СВЕТОМ САВИ УПУТИЛИ НАЈЉЕПШЕ РИЈЕЧИ

Празник посвећен првом српском архиепископу и просвјетитељу, Светом Сави, обиљежен је вечерас у Центру за културу Светосавском академијом током које су ученици говорили и отпјевали најљепше ријечи и пјесме посвецене Сави.
Јереј Љубиша Новић подсјетио је да се на овај начин дуго година прославља Свети Сава, заштитник ученика, омладине, дјеце, свих окупљених око цркве Христове у захвалност на све оно што је Свети Сава оставио. У пригодној бесједи говорио је о животу великог српског светитеља, као и животу данас.
– Свети Сава мимо црквених и друштвених радова био је онај који је оставио у аманет свима нама да будемо добри људи, да чувамо оно што нам је он придарио и даровао, а то је Црква Христова коју је овдје проширио. Данас нисмо загледани у вјечност у коју је Свети Сава био загледан. Све нас је мање, а то је знак нашег духовног стања и сиромаштва, стања наше затвореност, себичлука и саможивости. Свега смо пуни, свега имамо, само онога на шта смо позвани немамо, овладали смо материјалним, а одбацили вјечно. Колико се данас можемо назвати правим и истинским светосавцима? Да бисмо се звали светосавцима можемо бити богољубиви, човјекољубиви, правдољубиви и родољубиви – рекао је Новић.
Организатор академије је Светосавска омладинска заједница, а у програму су учествовали и ученици основних и средњих школа са подручја општине, као и ђаци Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“. За ту пригоду припремили су рецитале, музичке композиције, драмске комаде као и ритмичке тачке. Светосавској академији присуствовали су свештеници Српске православне цркве, представници школа и други гости.

Related posts

ПЕТРОВИЋ: ДЕТИЊСТВО ПРАВИ СРЕЋНОГ И УСПЕШНОГ ЧОВЕКА

admin

Позивају суграђане да донирају књиге за школску библиотеку

admin

У НЕЗГОДИ КОД ОБИЛАЗНИЦЕ ПОВРИЈЕЂЕН ДЕРВЕНЋАНИН

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još