ИЗДВОЈЕНОНовости

Слободарске подвиге славити и памтити

У Дубочцу је данас обиљежено 79 година од преласка 12. славонске бригаде из Хрватске у Босну, а полагањем вијенаца на спомен – обиљежје одата је почаст борцима Народноослободилачке борбе из Дубочца који су у борби за слободу изгубили животе.
Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић казао је да се овим окупљањем обиљежава датум преласка једне од славнијих бригада које су 1943 године измедју 3. и 4. новембра препливали Саву и прикључила се нашим јединицама у Босни.
– То је 11 средњобосанска бригада која их је прихватила овдје и скупа су кренули у ослобађање Дервенте, Прњавора, даље ка Бањалуци. Овдје смо да се ода почаст тим јединицама које су заслужиле да се помињу јер су учествовали у великим дјелима – казао је Прерадовић.
Шеф Одсјека за борачко – инвлидску заштиту Станиша Микеревић казао је да Градска управа Дервента редовно помаже реконструкцију споменика на подручју града.

– Овај споменик у Дубочцу смо ових дана реконструисали средствима из биџета. То је најмање што можемо учинити за људе који су у том сулудом времену дигли глас против највећег зла човјечанства, против фашизма, и ми на овај начин покушавамо да се одужимо и ова идеја ће да живи убудуће – казао је Микеревић, истичући да је Дервента локална заједница која је препознатљива по томе да поштује све жртве одбрамбено – отаџбинских и ослободилачких ратова.
– Други свјетски рат је свакако био ослободилачки. На подручју града има 14 споменика, обновљено је девет, а преостали ће бити обновљено у наредне годину – двије и тиме ће реконструкција споменика из Другог свјетског рата бити завршена – додао је Микеревић који је у име градоначелника положио вијенац на спомен обиљежје у Дубочцу, а пошту страдалим на овај начин дали су и представници дервентског СУБНОР-а, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, у име породица погинулих Вито Бојковац, те представници СНСД-а и СП-а.

Related posts

Маштовити игрокази уљепшали промоцију

admin

САЈАМ ПРИВРЕДЕ У СРИЈЕДУ ОТВАРА ВРАТА

admin

У Дервенти пронађена лабораторија за узгој марихуане

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još