ИЗДВОЈЕНОНовости

Слобода завјет који треба брижно чувати

Полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима Народно-ослободилачког рата и жртвама фашистичког терора у Лугу данас је обиљежен 9. септембар, дан првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату.
На догађаје из ноћи 8. на 9. септембар 1943. године, када су четири бригаде из два правца покушале да ослободе Дервенту од фашиста, али су усташке снаге биле јаке и позвале су појачање које је стигло оклопним возом, подсјетио је предсједник Градске организације СУБНОР-а Борислав Прерадовић.

Он је истакао да зло ни данас није побијеђено и да је циљ обиљежавања овог и сличних значајних датума из НОР-а да се младим нараштајима пренесу искуства њихових предака како се несрећа не би поновила.
– Ослобођење Дервенте покушале су четири бригаде од којих су двије дошле из правца Бањалуке и Прњавора и биле су стациониране у Мишковцима, а двије су дошле из правца Добоја преко Календероваца с друге стране Дервенте. Јаке усташке снаге биле су посустале пред налетом бригада, али су позвали пијачање које је стигло из Славонског Брода и покушај ослобођења је пропао. Дервента је ослобођена након годину и по, 19. априла 1945. године и од првог покашаја ослобођења до тада трајале су припреме за акције. Ми на овај начин одајемо почаст људима коју су покушали и на крају и успјели да ослободе Дервенту од фашиста, а циљ нам је да наук из тог времwна оставимо нашим потомцима и да им укажемо да се против фашизма који и данас живи морају борити – рекао је Прерадовић.
Међу великим бројем одавалаца поште погинулим антифашистима био је и градоначелник Дервенте Милорад Симић који је истакао да је много становника овог подручја изгубило живот у борби против фашизма.
– Ми смо у једном периоду мислили да те пошасти више нема, али нажалост, посљедња дешавања, нарочито у свијету, показују да фашизам јако добро живи и готово је и у развоју. Задовољство је подијелити вријеме са својим суграђанима антифашистима, јер ако заборавимо Први свјетски рат, све недаће, Други свјетски рат, као и Одбрамбено – отаџбински, ни Бог нам не може помоћи, онда нам се зло мора понављати – рекао је Симић.
Да се успомена на борце против великог зла какав је фашизам и данас његују изразио је потомак учесника НОР-а Радован Пазуревић рекавши да је задовољство што се на овај начин чувају тековине предака и обиљежавају значајни датуми.
– Због огромних жртава које су дали наши преци да би ми и наше породице живјели у миру један дужи период морамо чувати успомену на оно што су они успјели. Моји родитељи су били учесници рата, мој дјед и његов брат су као млади људи одведени у логор Јасеновац и веома често размишљам о томе. Својој дјеци причам о тим дешавањима и указујем да то не смију заборавити и искрено се надам да ће генерације које долазе на овакав начин и можда још више да обиљежавају ове дане јер без овог нас не би било- рекао је Пазуревић.
Сјенима погинулих у борби против фашизма и жртвама фашистичког терора поклонили су се градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегација Градског одбора СУБНОР-а и политичких партија СНСД, СП, Уједињена Српска и ДНС. У оквиру обиљежавања дана првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату чланица СУБНОР-а Јасмина Радановић извела је пригодне рецитације.

Related posts

Донесена нова наредба о регулисању рада у Дервенти

admin

Град ће помоћи обнову куће породице Пелеш

admin

ЂАЦИ УЖИВАЈУ У ЧАРИМА ЈАХОРИНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još