ИЗДВОЈЕНОНовости

Спасовдан подсјетио на снагу
вјере, љубави и зближавања

Храм у Српској вароши у свечаном духу уз присуство вјерног народа прославило је Вазнесење Христово, Спасовдан, а обиљежавање овог великог празника почело је јутарњом литургијом, а настављено вечерњим богослужењем уз пригодан програм.

По завршетку богослужења, вјерници су имали прилику да послушају концерт етно – групе „Траг“, те погледају наступ малишана из обданишта „Трол“ и ученика Основне школе „19. април“, као и Српског културно – умјетничког друштва „Дервента“.

Свештеник Љубиша Новић казао је да обиљежавање Спасовдана ове године носи посебну поруку.

– Овај велики празник ове године обиљежавамо, ако смијемо и можемо тако рећи, под паролом „Љуби ближњег свога“ коју ћемо промовисати током ове године, а цијела Црквена општина Дервента, а посебно Стара црква ће се бавити том тематиком, што је проистекло из борби нашег народа против ситуација које потресају друштво. Такође, данашњи дан је и круна акције коју смо провели за маленог Игора Тривића и његову мајку Бранку, а рад ћемо и цијеле сљедеће године посветити породицама којима је потребна помоћ – рекао је Новић додавши да су кумови овогодишњег празника били Анита и Ненад Панзаловић са синовима Кристијаном, Александром, Михајлом и Лазаром, а кумство су за сљедећу годину преузели Алекса и Косана Микеревић са породицом.

Архијерејски намјесник Радојица Ћетковић подсјетио је да је ова светиња прије 172 године почела да окупља вјерни народ.

– Како је народ, тако је и црква заједно са својим народом, страдала. Ова црква је почела прије 172 године своју мисију, да окупља под свој кров, причешћује, крштава, вјенчава и образује православне хришћане и ево поново смо окупљени на овом истом мјесту и хвала Богу што смо добили прилику да градимо – рекао је Ћетковић.

Спасовдан за храм у Српској вароши носи посебну симболику. Наиме, храм су, управо на овај празник 1992. године, порушиле снаге Армије РБиХ и ХВО-а.

Изградња

Свештеник Љубиша Новић додао је да се наставља изградња комплекса Старе цркве.

– Трудимо се из године у годину да нешто ново изградимо у оквиру комплекса, тако смо зимус изградили темељ за нову светосавску салу и надамо се да ћемо ове године успјети да саградимо прву плочу, тако да би зиму дочекала под кровом – рекао је Новић.

Related posts

Формирана нова скупштинска већина окупљена око СНСД-а

admin

ЗАХВАЛНИЦА КРУНА ПРЕДАНОГ РАДА И ЕНТУЗИЈАЗМА

admin

ДРУГИ ЗАРАЖЕНИ ВИРУСОМ КОРОНА У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još