ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ЖЕЉА ЗА ПОСТОМ ЈАЧА ОД ИСКУШЕЊА

Да је пост, као посебно вријеме прочишћења душе и тијела и приближавања Богу, основа припреме за најрадоснији хришћански празник Божић знају и ученици VIII-1 Основне школе „Никола Тесла“, који су на часу вјеронауке са екипом Дервентског листа подијелили своје знање о посту, али и недоумице које имају.

Вјероучитељ Борис Станић подсјетио је да пост датира још из раја, када први људи, Адам и Ева, долазе у искушење да једу плодове са дрвета познања добра и зла, а да слична искушења доживљавају и људи који посте.

Иако знају да суштина поста није само уздржавање од мрсне хране, већ и прочишћење тијела и духа, ученици  признају да им управо ограничење када се ради о храни најтеже пада, али и да се врло често, када имају недоумице, консултују са одраслима.

– Покушао сам да истрајем и постим са родитељима читав Божићни пост, али врло често поклекнем и поједем нешто од мрсне хране, попут чоколаде  – објаснио је ученик овог одјељења, а и неколико других ученика су се сложили да је најтежи дио уздржавање од меса и слаткиша, док су неки истакли да су успјели да истрају читав пост.

– Успјела сам да постим свих 40 дана и одолим жељи за мрсном храном, а када бих дошла у искушење питала бих баку како то да избјегнем – рекла је једна ученица додавши да зна да пост није само одрицање од слаткиша и масне хране, него и лоших мисли и дјела, док је друга ученица изразила своју недоумицу да ли је у реду да настави пост, уколико се нехотично омрси.

– Када говоримо о тјелесном посту, чак и ако посустанете, у реду је да наставите пост, јер сте још прије него сте се ненамјерно омрсили, одлучили да ћете да се трудите да не једете мрсну храну. Наравно, за потпуни смисао поста потребан је и духовни пост, који стичемо како сазријевамо, јер нам се схватање продубљује и можемо боље да разумијемо да духовни и тјелесни пост чине једну цјелину и тежњу удаљавања од гријеха и приближавања Богу – објаснио је вјероучитељ Станић.

Ученици овог разреда су заједно са вјероучитељем оцијенили да је пост и из другог аспекта добар, не само теолошког, јер, како објашњавају, масна храна чини тијело неотпорним на вирусе, те да је добро понекад јести немасну храну и на тај начин прочистити тијело.

Божићни пост почиње у 28. новембра, односно 27. новембра уколико се посте сриједа и петак, и траје до дана Христовог рођења, Божића.

Постови

Током часа ученици су се подсјетили да су вишедневни постови, поред Васкршњег и Божићног, и Петровски и Великогоспојински пост, а као и да су једнодневни постови сриједом и петком.

Related posts

Превенција, спречавање и борба против насиља над женама

admin

Пакетићи за „Сунце“ и „Будућност“

admin

„ПОСАВСКА ЗАВРЗЛАМА“ И ШАРГИЈА СПРЕМНИ ЗА ДОХУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još