Друштво

Традицију ловства његују 110 година

Ловачко удружење „Мотајица“, као једно од ријетких у БиХ, може се похвалити традицијом дугом 110 година, а кроз дјеловање дуже од вијека окупљало је љубитеље лова који су своје дјеловање крунисали бригом о дивљачи, али и бројним трофејима.

Поводом овог значајног јубилеја, дервентски ловци ће свој рад током протеклих 110 година, сабрати у монографији под називом „Више од једног вијека ловства на подручју Дервенте“, коју потписују чланови удружења Миодраг Ђеорђић и Драгослав Мрђа.

Удружење, које тренутно броји око 600 чланова, основано је  24. марта 1911. године када је „Ловачко друштво котара Дервента“ бројало око 30 чланова. Удружење је престало са радом за вријеме Првог свјетског рата, те је под називом „Ловачко друштво Дервента“ обновљено 1923. године, а данашњи назив носи од 1998. године.

О организованом ловству на подручју Дервенте свједоче и писани трагови, а у сачуваним документима помиње се да је у Дервенти давне 1881. године организован лов на вука.

Предсједник „Мотајице“ Дарко Бећаревић каже да јубилеј захтијева посебну пажњу, због чега се приступило изради монографије, али да, у међувремену, удружење наставља своје редовне активности.

– Завршена је ловна сезона за 2020/21 годину, која је била веома успјешна. У протеклом периоду одстрел и прихрана дивљачи одвијала се према плану – казао је Бећаревић додавши да већ теку припреме за предстојећу сезону, која традиционално почиње првог викенда у јуну.

– Иако је иза нас година обиљежена корона вирусом, остварили смо значајна средства по основу комерцијалног лова. Такође, из године у годину постављамо све више циљеве – казао је он истакавши да су лани набавили аутоматске хранилице за прихрану дивљачи, као и надзорне камере за праћење дивљачи и стања у ловишту.

Бећаревић је рекао да је удружење уложило значајна средства у изградњу додатних просторија у ловачком дому у Бијелом брду, а улагало се и у поједине ловачке куће у секцијама.

– Из године у годину улажемо у ловно – узгојне и ловно – привредне објекте – казао је он нагласивши веома добру сарадњу са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, али и са Ловачким савезом Републике Српске.

Активности у прошлој години биће сумиране и на редовној сједници Скупштине удружења која је заказана за 25. април, а ријечи би требало да буде и о плановима за текућу годину.

Монографија

Предсједник „Мотајице“ казао је да удружење већим дијелом само финансира израду монографије, али да финансијска подршка није изостала ни од градоначелника Милорада Симића, Ловачког савеза Републике Српске, те дервентских привредника и чланова удружења.

– Захвалан сам идејним творцима монографије Миодрагу Ђеорђићу и Драгославу Мрђи који су се ухватили у коштац са израдом монографије која ће свједочити о богатој историји друштва – рекао је Дарко Бећаревић.

Related posts

Дотрајалу цркву у Пољу замијениће нова

admin

ПРИРЕДБА И ПАКЕТИЋИ У „БУДУЋНОСТИ“

admin

Срцем пуним поноса
служиће грађанима и Српској

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još