Друштво

Ношња шивена по мјери
свједок обичаја овог краја

Народну ношњу која је према њиним мјерама сашивена прије око 40 година Невенка Станић из Доњег Детлака поконила је Туристичкој организацији Дервенте како би била сачувана и изложена да свједочи о обичајима овог краја.

Седамдесетшестогодишња Детловчанка, како каже, ову ношњу облачила је до прије десетак година, за разне прилике и сајмове, а жеља јој је да овај њој веома драги комад одјеће буде сачуван од пропадања.

– Ношњу је за мене сашила једна дервентска кројачица прије 40 година. Сјећам се да сам је угледала у излогу и одлучила да је поручим. У то вријеме такав комад шивен по мјери није био нимало јафтин – истичала је Станићева додајући да је ношњу увијек с поносом облачила.

– Више ми више није потребна, а облачила сам је за разне поводе, највише током одласка у храм или на разне сајмове са Туристичком организацијом и свугдје је привлачила пажњу. Уз ношњу, која је добро очувана, поклањам и ручно плетене шарене вунене приглавке и пешкир. Имам кћерку, али она није заинтересована да то облачи и носи – додаје ова Детловчанка којој је жеља да се о њеном селу у којем је провела већину живота сазна и захваљујући народној ношњи.

– Надам се да ће у Туристичкој организацији успјети да је изложе како би што више људи сазнало понешто о дервентским обичајима – додала је Станићева која и данас са супругом Винком, са којим је стекла кћерку и три сина, те осморо унучади и два праунука, живи у Доњем Детлаку.

– Заједно смо прошли у животу много и сада се боримо да нам буде добро, али и да помогнемо другима колико је у нашој моћи – додао је Станић.

Директорица Туристичке организације Биљана Теофиловић казала је да је обрадована одлуком њене суграђанке да овој организацији поклони ношњу и друге одјевне предмете које је годинама вјерно чувала.

– Радимо на томе да имамо простор на којем ћемо изложити постојећу народну ношњу коју већ имамо и друге предмете, као и поклон наше суграђанке, која је уз Туристичку организацију од њеног оснивања. Уз адекватно чување биће доступна свим заинтересованим да је погледају, али и да понешто науче о нашој култури и обичајима – казала је Теофиловићева.

Невенка Станић брине и о најмлађим, па сваке године поводом Савиндана, ђаке у календеровачкој Основној школи „Тодор Докић“ обрадује пакетићима. Ову традицију Станићева његује четири деценије.

Related posts

Мраз, киша и врућине
уништили воће

Derventski List

Симикић побједник Вашарског купа

admin

Због врућине и уједа инсеката све чешће код љекара

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još