EкономијаИЗДВОЈЕНО

„Унис“ на добошу за 20 милиона КМ

Цјелокупна имовина дервентске Фабрике цијеви „Унис“ биће понуђена на лицитацији за око 20 милиона марака, а позив за усмено јавно надметање требало би да буде објављен ових дана.

Потврдио је то Дервентском листу стечајни управник у овом предузећу Лазо Ђурђевић додавши да је одлука о продаји имовине некадашњег гиганта донесена на сједници Скупштине повјерилаца која је одржана прошле седмице у Окружном привредном суду у Добоју.

Процјенитељи су још средином 2020. године пописали читаву имовину „Униса“ процијенивши је на око 48 милиона КМ, али од тада због забране окупљања већих група људи усљед пандемије, није било услова за даље кораке у рјешавању питања судбине овог предузећа.

– Скупштина повјерилаца донијела је одлуку о уновчавању цјелокупне имовине. У идућих седам дана планирамо да распишемо јавни позив за усмено јавно надметање, а почетна лицитациона цијена за имовину предузећа биће нешто већа од 20 милиона КМ – рекао је Ђурђевић додавши да се радио о упола нижој цијени од првобитно процијењене.

Ђурђевић је казао да је и раније процијењена вриједност имовине била недовољна да се намире сви повјериоци. Како је раније истакао и када дође до уновчења имовине, најприје ће бити намирене банке које имају хипотеке, па тек онда остали повјериоци.

Дервентска фабрика већ је годинама у проблемима, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ. Захтјев за стечај почетком 2019. године поднијела је Нова банка Бањалука која је један од повјерилаца, а стечај је званично покренут у децембру те исте године.

Повјериоци

На адресу „Униса“ раније су стигле 84 пријаве потраживања повјерилаца који чекају наплату дуговања, а међу њима су и радници.

Related posts

ИМИЦ додијелио три признања „Дервентско срце“

admin

Пацијентима доступне патронажене посјете

admin

Малишани се одлично снашли у свијету музике

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još